Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps høyre hånd til Dagbladet:

Sier Stoltenberg ikke nødvendigvis må byttes ut

Trump-rådgiver Anthony Scaramucci beskriver Nato som et gammelt hus som ikke er pusset opp siden 1948.

NATO-KRITISK: Donald Trumps nære rådgiver Anthony Scaramucci på vei ut fra møtet der han fortalte eliten i Davos om hva verden kan forvente seg av den nye Trump-administrasjonen han blir en del av. Foto: Tore Bergsaker
NATO-KRITISK: Donald Trumps nære rådgiver Anthony Scaramucci på vei ut fra møtet der han fortalte eliten i Davos om hva verden kan forvente seg av den nye Trump-administrasjonen han blir en del av. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Donald Trump har sendt sin nære rådgiver Anthony Scaramucci til Davos for å fortelle verdens mektigste forsamling hva verden kan vente seg av USA under Trumps ledelse. Han brukte mye tid på å snakke om Nato som en gammeldags institusjon tilpasset kald krig mot kommunister i Sovjetunionen.

Overfor Dagbladet understreker Scaramucci at endringene i Nato ikke nødvendigvis betyr at generalsekretær Jens Stoltenberg må byttes ut.

- Vi trenger ikke nødvendigvis en ny ledelse i Nato. Vi trenger bare å organisere Nato på en måte som er riktig i det 21. århundre, sier han til Dagbladet på vei ut fra en panelmøte med et hundretalls tilhørere.

- Men det er jo Jens Stoltenberg og dagens Nato-lederskap som har tatt Nato dit de er i dag?

- Noen ganger er det slik at an god leder på toppen kan være riktig person til å gjennomføre de nødvendige endringene, sier han til Dagbladet.

Store endringer

I DAVOS: Anthony Scaramucci deltok på møtet med tittelen «USAs framtidsutsikter». Foto: Fabrice Coffrini/AFP
I DAVOS: Anthony Scaramucci deltok på møtet med tittelen «USAs framtidsutsikter». Foto: Fabrice Coffrini/AFP Vis mer

Og det er omfattende endringer Scaramucci beskriver. Etter å ha vært en del av Trumps valgkamplag siden mai, er han nå en del av overgangsrådet. På fredag, når Trump innsettes som president, følger den tidligere Wall Street-mannen med fra Trump-tårnet til Det hvite hus. Der får han ansvaret for kontakt med organisasjoner, samt for å koordinere statlige etater. Den nye administrasjonen har lovet store endringer raskt.

- Nato ble etablert som et anti-kommunistisk fort. Det har vært en stor suksess, men truslene er ikke lenger de samme som de var i 1948. Russland er nå med i G8. Nå må vi konsentrere oss mindre om å bekjempe kommunisme og mer om å bekjempe radikal islam, sier han.

Forsvarsaliansen som har vært hjørnesteinen i norsk sikkerhetspolitikk siden andre verdenskrig, beskrives som en overlevning som ikke har utviklet seg.

- Alle pusser opp huset med jevne mellomrom og alle kjøper seg nye klær. Jeg kjenner ingen som bor i det samme huset og går i de samme klærne som de gjorde i 1948, sier han.

Tenker som en entreprenør

Han hyller sin sjef og sier at verden vil bli veldig beroliget bare de får se hvordan han vil gyve løs på jobben som president.

I HEISEN: Donald Trump jobber nå i sitt eget tårn på Manhatten i New York med å forberede maktovertakelsen fredag. Foto AP/Scanpix
I HEISEN: Donald Trump jobber nå i sitt eget tårn på Manhatten i New York med å forberede maktovertakelsen fredag. Foto AP/Scanpix Vis mer

- Han er en fantastisk mann som elsker sitt land og sin familie. Han er en mann som kjenner på mye av det samme som milioner av utilfredse middelklasseamerikanere. Det er følelser og problemer som de fleste her aldri har kjent på, sier han til forsamlingen av milliardærer og myndighetspersoner.

Og han beskriver Trump som en fabelaktig forretningsmann som vil ta med seg tankesettet til en entreprenør inn i Det hvite hus. En entreprenør som i følge Sacamucci vurderer en organisasjon eller en forretning og plasserer det i en av tre kategorier:

1 Dette virker veldig bra og trenger bere noen justeringer og påplussinger for å få det til å virke enda bedre.

2 Dette virker ikke helt og må omstruktureres for å komme på rett kjøl.

3 Dette virker ikke og må gruses selv om mange vil si "vi er nødt til å fortsette å gjøre som vi alltid har gjort".

USAS FRAMTID: Trump-rådgiver Anthony Scaramucci beskriver Nato som et gammelt hus som ikke er pusset opp siden 1948. Her på en forsamling om USAs framtid. Video: World Economic Forum Vis mer

- En entreprenør vil stenge ned det som ikke virker, men jeg vil tro at Trump plasserer Nato i kategori to her, sier Sacamucci.

- Bla opp

Trump har selv stilt spørsmål ved om Nato vil komme de landene til unnsetning som ikke har bladd opp de pengene alliansen ber om. Dette kommer rådgiveren inn på, og igjen bruker han sammenlikningen med en entreprenør. Ingen forretningsmann som har inngått en avtale vil akseptere at motparten ikke betaler det som er avtalt, sier han.

Han er opptatt av at USAs allierte ikke skal bekymre seg, for endringene vil bare føre godt med seg.

- Vi har veldig gode forbindelser med våre allierte over hele verden. Mitt anslag er at om ett år vil båndene til våre allierte være enda sterkere, sier han i det han forlater journalistene som følger ham ut døra.

Jens Stoltenberg har vært Natos generalsekretær siden 2014. Dagbladet har forelagt ham uttalelsene til Sacamucci, men har foreløpig ikke fått svar fra den norske Nato-toppen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media