Sier unnskyld for slaveri

«Beklager dypt» etter 388 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Staten Virginia i USA kommer nå med en formell beklagelse over slaveriet - 388 år etter at de første slavene ankom Richmond i 1619. Trolig er Virginia den første staten i USA til å formelt beklage slaveriet, skriver CNN.

Virginias lovgivende forsamling har i forbindelse med feiringen av delstatens 400 års jubileum av Jamestown, enstemmig vedtatt en resolusjon som beklager slaveriet av afrikanske mennesker. Resolusjonen gir en uforbeholden unnskyldning og i den står det:

- Slaveriet som ble støttet av myndighetene rangerer som den mest forferdelige berøvelsen av menneskerettigheter og brudd på våre grunnleggeres idealer i vårt lands historie. Slutten på slaveriet ble etterfulgt av systematisk diskriminering, påtvunget segregering og andre lumske institusjoner og praksis mot amerikanere av afrikansk opprinnelse som hadde sin rot i rasisme, rasistiske fordommer og rasebegrunnet misforståelse.

Til og med omstridte politikere stemte for resolusjonen. Som den republikanske representanten, Frank D. Hargrove, en 80-åring som senest for en måneds tid siden provoserte med å si:

- Svarte innbyggere bør komme seg over slaveriet.

Resolusjonen ble enstemmig vedtatt med 96-0.

SLAVEHANDEL: Slavehandelen var utbredt og organisert. Foto: Library of Congress. Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division
SLAVEHANDEL: Slavehandelen var utbredt og organisert. Foto: Library of Congress. Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division Vis mer
Sier unnskyld for slaveri
SIER UNNSKYLD:</B> Delstatsforsamlingen i Virginia.
LANG DEBATT: Unnskyldningen kommer etter en lengre debatt utredning i den amerikanske delstaten.