Sierra Leone innfører fullstendig portforbud for å stoppe ebolaens herjinger

Mens WHO håper å ha vaksine i november.

UNDERSØKER: En sykepleier på Connaught Hospital i Sierra Leones hovedstad Freetown undersøker en mulig ebolapasient. Sykehuset er selv hardt rammet av ebolaepidemien - blant annet gjennom tapet av sin lege Sheik Humarr Khan - som selv mistet livet av ebola. Nå forsøker myndighetene i Sierra Leone å bekjempe problemet med portforbud. Foto: AP / NTB scanpix
UNDERSØKER: En sykepleier på Connaught Hospital i Sierra Leones hovedstad Freetown undersøker en mulig ebolapasient. Sykehuset er selv hardt rammet av ebolaepidemien - blant annet gjennom tapet av sin lege Sheik Humarr Khan - som selv mistet livet av ebola. Nå forsøker myndighetene i Sierra Leone å bekjempe problemet med portforbud. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): WHO mener to vaksiner produsert av selskapene GlaxoSmithKline og NewLink Genetics ser lovende ut. Begge skal testes ytterligere i løpet av høsten.

- Hvis det blir bevist at de er trygge, kan en vaksine være klar i november 2014 for prioritert vaksinasjon av helsepersonell, heter det i en uttalelse fra WHO.

Uttalelsen kommer etter et to dagers krisemøte i Genève, der ebolasituasjonen var tema.

Ifølge NTB kom ekspertene fram til at medisiner basert på blodet til mennesker som har hatt ebola og blitt friske, kanskje vil kunne fungere i nær framtid.

- EBOLA, FORSVINN! Kunstnere demonstrerer mot ebola i Abidjan i Elfenbenskysten torsdag. Det er foreløpig ingen ebolatilfeller i landet. Nabolandene Guinea, Liberia og Sierra Leone er derimot hardt rammet. Foto: AFP / NTB scanpix
- EBOLA, FORSVINN! Kunstnere demonstrerer mot ebola i Abidjan i Elfenbenskysten torsdag. Det er foreløpig ingen ebolatilfeller i landet. Nabolandene Guinea, Liberia og Sierra Leone er derimot hardt rammet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Medisinen ZMapp, som fortsatt er på forsøksstadiet, er blitt gitt til om lag ti helsearbeidere fra USA, Europa og Afrika. Tre av disse er blitt friske, og det er så langt uklart om medisinen har effekt. Uansett vil det trolig gå en stund før det kan produseres betydelige mengder av ZMapp.

Portforbud Samtidig innfører Sierra Leone portforbud i fire dager for å forsøke å bekjempe epidemien som herjer landet.

Det fire dager lange sammenhengende portforbudet vil vare fra 18. til 21. september, ifølge Ibrahim Ben Kargbo, som er rådgiver for president Ernest Bai Koroma.

- Denne aggressive tilnærmingen er nødvendig for å håndtere spredningen av ebola en gang for alle, sier Kargbo ifølge NTB.

Formålet med det drastiske tiltaket er å gjøre det mulig for helsepersonell å finne smittede personer som er i et tidlig stadium av sykdommen, melder Reuters.

Får hjelp 21 000 mennesker vil jobbe med å håndheve portforbudet, ifølge BBC. Allerede er flere tusen politifolk og soldater satt inn for å håndheve karantenen i byene i de verst rammede områdene.

Hjelpeorganisasjoner fra en rekke land bistår helsevesenet i landene som er rammet av ebola-epidemien i Vest-Afrika, men viruset spres likevel stadig raskere. At helsevesenet i flere av de afrikanske landene er dårlig utviklet, gjør arbeidet vanskeligere.

Så langt antas det at om lag 490 mennesker har dødd av ebola i Sierra Leone.

Landet er et av verdens fattigste og var rammet av en blodig borgerkrig på 1990-tallet og fram til 2002. Sierra Leone har imidlertid vært stabilt og relativt velstyrt de siste årene, og har sett en velstandsøkning - før sykdommen nå har kommet til landet.

INNFØRER PORTFORBUD: President Ernest Bai Koroma. Foto: AFP / NTB scanpix
INNFØRER PORTFORBUD: President Ernest Bai Koroma. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer