Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SIG-sjefen om Moland, French, ryktene og media

Derfor legger Torgeir Friksen ned sikkerhetsselskapet.

FORTELLER SIN VERSJON: Leder for sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG) Torgeir Friksen gjør rede for sitt forhold til de to drapsdømte nordmennene i Kongo i et åpent leserbrev. Foto: TV2
FORTELLER SIN VERSJON: Leder for sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG) Torgeir Friksen gjør rede for sitt forhold til de to drapsdømte nordmennene i Kongo i et åpent leserbrev. Foto: TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Herregud, hvor lenge skal media holde på?, skriver Torgeir Friksen, leder for sikkerhets- selskapet Special Intervention Group (SIG), i et åpent brev til Dagbladets lesere.

I brevet forteller Friksen om hvorfor SIG er lagt ned med øyeblikkelig virkning.

Sikkerhetsselskapet Special Intervention Group og dets norske profil, Torgeir Friksen, har fått massiv omtale etter arrestasjonen av Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

- Vi har blitt trukket inn i en kriminalsak på andre siden av kloden selv om vi ikke har noe med den å gjøre. Belastningen har vært stor. Nå er det slutt, sier Friksen til Dagbladet og utdyper:

- Jeg har skrevet et åpent brev for å rydde opp i alle ryktene og påstandene om meg og Special Intervention Group.

Brevet nedenfor er skrevet av Torgeir Friksen og gjengitt i sin helhet. Han ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer eller svare på spørsmål utover innholdet i brevet.

Skuespillet Kongo
MEDIA HAR SPURT MEG om hvorfor vi stolte på gutta i Uganda, det var jo derfor vi ble trukket inn i Kongo-saken.

Vel, Moland presenterte seg som tidligere offiser fra forsvaret, med rent rulleblad og bakgrunn fra både Hans Majestet Kongens Garde samt Telemark Bataljon. Noe jeg fikk sjekket, og det stemte.

Han hadde ingen dårlige skussmål fra noen i forsvaret og hadde klareringer der. Så vi hadde på dette tidspunktet — 2007 - ingen grunn til å tvile på at han var en skikkelig mann.

- FRITIDSKLÆR: Tror ikke dette er riktig bekledning for en som skal verken det ene eller det andre i Kongo bortsett fra på rein guttetur ,spør du meg og andre lesere, framholder Friksen. Foto: ESPEN RØST
- FRITIDSKLÆR: Tror ikke dette er riktig bekledning for en som skal verken det ene eller det andre i Kongo bortsett fra på rein guttetur ,spør du meg og andre lesere, framholder Friksen. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Molands ønske var på dette tidspunkt klar for å starte et sikkerhetsfirma i Afrika, og han kunne tenke seg til Uganda. Han spurte videre om han kunne bruke SIGs logo og navn fordi det tar tid, penger og ikke minst masse jobb å starte i Afrika på grunn av et tungrodd system.

Moland tok French med i SIG Uganda, våren 2008, mener jeg å huske, og han framsto som en meget stødig og skikkelig kar som jeg ikke hadde noen som helst dårlige «vibber» for, så det hadde jeg ingen ting imot.

Uansett var og ble dette Molands firma og han som overordnet måtte nesten få gjøre det han følte for i forhold til French.

Til ekstra info så står ikke mitt navn eller signatur på noen dokumenter angående Molands firma i Uganda! Så dette er nok et bevis på avstanden mellom SIG Uganda og SIG Special Intervention Group, selv om han kunne bruke logoen vår.

Disse to hadde som vi vet bare til hensikt å jobbe opp mot sikkerhet og var genuint interessert i det afrikanske folkeslaget, og ikke minst landet i seg selv.

JEG BESØKTE MOLAND OG FRENCH i Uganda sommer og høst 2008 for å se hva de holdt på med, og samtidig få et innblikk i deres seriøsitet. På dette tidspunktet var det på ingen måte noe negativt rundt deres firma. Alle kontrakter med ugandiske myndigheter var stemplet og i orden, og de hadde en politimann som stadig var innom.

Jeg hadde derimot ingen ønsker om nye oppdrag i Afrika lenger på grunn av min familiesituasjon hjemme i Norge og siden jeg har vært i 10-12 land i Afrika og egentlig følte meg lei, innerst inne. Når jeg kom hjem tenkte jeg veldig på Afrika og min rolle der nede angående sikkerhetsbransjen.

BEVIS: Bildet der Moland vasker blod ut av bilen den drepte sjåføren Bibiche Kasongo kjørte, natta da han ble drept, er blant aktoratets sentrale bevis i saken. Retten godtok alle bildebevisene som ble lagt fram, inkludert dette. Foto: PRIVAT
BEVIS: Bildet der Moland vasker blod ut av bilen den drepte sjåføren Bibiche Kasongo kjørte, natta da han ble drept, er blant aktoratets sentrale bevis i saken. Retten godtok alle bildebevisene som ble lagt fram, inkludert dette. Foto: PRIVAT Vis mer

På dette stadiet var jeg egentlig klar for å kutte ut dette kontinentet. Det er så utrolig tungrodd og mye useriøst på dette kontinentet at før eller senere blir du enten lurt eller dratt inn i noe du ikke bør.

Jeg dro til Adenbukten på anti-piratjobb sent i 2008 og hadde alt da formulert et brev med ønske om at de kunne bruke enten SIG eller SIG Uganda navnet videre. Vi ville ikke ha noen forretninger der nede lenger på grunn av min familiesituasjon.

Men navnet Special Intervention Group fikk de ikke bruke. Alt av dokumenter med vår logo på og annen info som var om Special Intervention Group skulle destrueres/kastes enten de var laget av oss eller av de der nede. Dette brevet ble ikke sendt på grunn av Adenbukta-turen.

Til ekstra info: vi har ikke peiling på hva Moland og French har fått laget i etterkant, for dette er jo ett år siden. Jeg har aldri sett eller hørt om den såkalte Friksen-manualen om nærkamptrenging som VG omtalte for kort tid siden. French/Moland brukte heller ikke våre/mine teknikker som VG skrev så fint om, fordi French sikkert kan mye mer om dette enn noen jeg kjenner etter sin tid i det britiske fallskjemregimentet, vil jeg tro.

Etter at jeg kom hjem i februar 2009 mottok jeg et brev fra gutta om at de ikke ønsket mer samarbeid med oss, og at de kom til å bytte navn (ikke kjent hvilket navn, og hvorfor de brøt med meg/oss vet vi heller ikke). De kom også til å destruere alt gammelt SIG-materiell og lage ting på nytt til deres nye selskap.

Vi syntes dette var en klok tanke, siden de framsto som genuint interessert i Afrika. Etter dette er alt bare et stort spørsmålstegn om hva Moland og French har gjort eller ønsket i Uganda, Kongo, India og liknende.

Så fikk vi en telefon fra UD som spurte om vi hadde personell i Kongo. Vi kunne avkrefte at vi ikke hadde det, eller har aldri hatt det.

KREVDE MILLIONERSTATNING: Enka etter avdøde Abedi Kasongo, Bibiche Kasongo, fulgte rettsaken i militærdomstolen i Kisangani.   Foto: TORGEIR KROKFJORD
KREVDE MILLIONERSTATNING: Enka etter avdøde Abedi Kasongo, Bibiche Kasongo, fulgte rettsaken i militærdomstolen i Kisangani. Foto: TORGEIR KROKFJORD Vis mer

Der startet mediestyret som har gått over stokk og stein for guttene. I teorien skulle det derfor ikke ha vært noe med SIG-logo eller noe som inneholder SIG-navnet på materiell der nede i Uganda.

Men gutta har tydeligvis ikke fått slettet og byttet navn - og derfor har vi blitt dratt inn i en sak vi ikke har den minste peiling på.

Media har fått litt info i ny og ne - som om noen går inn for å holde liv i flammen. Derfor og bare derfor kommer blant annet mitt navn og SIGs navn opp i rykk og napp. Dette er liksom en «kul» greie for media å ha siden jeg bor i Norge. Da har de noen her hjemme å «henge seg på».

JEG ER ALTSÅ IKKE SIG-SJEFEN. Vi er flere som er inne der (ikke norske), men jeg har sagt at jeg kan ta smellen siden media likevel henger seg på meg. Men ingen i Norge, tror jeg, skjønner hvorfor media henger meg ut over avissidene når jeg ikke har noe som helst med Moland og French å gjøre. Og heller ikke vet noe om deres foretningsideer i Uganda.

Advokatene vi har pratet skjønner det heller ikke, men det er som sagt en «kul sak» siden jeg bor i Norge. virker det som for media.

Etter alt de gutta skulle ha gjort eller planlagt i følge medias «kilder», må de allerede ha fylt 40 år og jobbet 14 dagers uker.

Man må snart skjønne at denne saken har tatt helt av. Folk legger igjen rykter på blogger og viser til venner hva de har lagt inn (som en slags kul ting) og så sier de til media at de er bare «kilder» og at media derfor ikke kan bruke deres navn da de jobber i forsvaret.

Men de er ikke i forsvaret, og det kan heller ingen sjekke fordi de er jo «dekket i gjennom kildevernet» i media. Så kommer en annen avis senere og får avkreftet ting, og det er jo fint, men så kommer denne avisen igjen med nye rare ting gjennom sine «kilder».

BLE FRAMSTILT SOM DIAMANT- OG KVINNEJEGERE I RETTEN: Aktoratet viste fram flere private bilder i retten. Disse er hentet fra Frenchs kamera og Molands mobiltelefon, og viser Moland i forskjellige militære sammenhenger, bilder fra flukten, en person som i retten ble omtalt som de to tiltaltes sjef og flere på- og avkledte
kvinner. Foto: ESPEN RØST
BLE FRAMSTILT SOM DIAMANT- OG KVINNEJEGERE I RETTEN: Aktoratet viste fram flere private bilder i retten. Disse er hentet fra Frenchs kamera og Molands mobiltelefon, og viser Moland i forskjellige militære sammenhenger, bilder fra flukten, en person som i retten ble omtalt som de to tiltaltes sjef og flere på- og avkledte kvinner. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Herregud, hvor lenge skal media holde på? En som jobber på den ene av flere kongolesiske ambassader jeg har pratet med, sier at norsk media er grunnen til at gutta nå sitter så i saksa som de gjør der nede. Enkelte medieoppslag har vært ekstra ille:

«KASTET UT FRA FORSVARET»: Dette var løgn som forsvaret bekrefter at ikke stemte. P

«RØVDE REKRUTERE TIL OPPDRAG I AFRIKA FRA FORSVARET»: Dette var også en løgn forsvaret bekrefter ikke stemte.

«STJÅLET UTSTYR FRA FORSVARET»: Dette var også løgn.

«DE HAR VÆRT LEIESOLDATER»: Ingen kan bekrefte dette hos noen seriøse kilder.

«SKYLDER OSS MANGE PENGER»: Dette er rein løgn .Alle ryktene media har spredt om min person er så utrolige at jeg skulle laget bok om det!

«FALSKE SIG ID-KORT»: Vi fikk vite at media for lenge siden visste at disse id-kortene fra oss ikke var falske fordi de hadde faktisk disse registrert i SIG Uganda. Dette var noe som vi ble enige om skulle gjøres og ble faktisk gjort, så Moland sto registrert som Chief Operating officer Mike Callan.

FRYKTER FOR SØNNENS LIV: Allerede før domsavsigelsen, var Tjostolv Molands far Knut sikker på de to nordmennene kommer til å bli dømt. Knut frykter at sønnen kan bli drept eller alvorlig syk i det kongolesiske fengslet. Foto: ESPEN RØST
FRYKTER FOR SØNNENS LIV: Allerede før domsavsigelsen, var Tjostolv Molands far Knut sikker på de to nordmennene kommer til å bli dømt. Knut frykter at sønnen kan bli drept eller alvorlig syk i det kongolesiske fengslet. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Dette fordi man faktisk kan bli oppsøkt av kriminelle om man operer under riktig navn, men som sagt dette navnet skal være registrert, og det var det. Men det selger bedre med overskrifter om falske id-kort i media.

«JOBBET FOR SIG»: Vi kan bekrefte at de aldri har utført noen jobb på noen måte i SIGs regi. Det finnes verken fakturaer eller pengeoverføringer. Dette er i tillegg digitale spor som man med enkle grep kunne funnet ut av, men det har ikke media brydd seg om, for da ville de ikke ha en sak mot SIG, virker det som.

Men en ting er alle nordmenn klar over: Alle disse overskrifter i aviser selger mye bedre, og det er derfor de hele tiden kommer opp. Bilder med folk i kamuflasjeklær er jo også god salgsvare.

Og det siste at «guttene var på skytebanen og der hadde de til og med skyte våpen», ja, det er sikkert rart at folk har med skytevåpen på skytebaner. Men slike ord gjør sikkert saken mer spennende for leserne, tror media. Dette er blitt et stort skuespill som media tjener rått på.

Hva med de bildene av guttene i kamuflasjeklær da? Vel, de ble meg bekjent alle sammen tatt på en skytebane i Uganda, og aldri i noe annet land. Og det florerer med kamuflasjeklær i alle Afrika-land. Vi har kontaktet politi og Kripos i denne saken, og gitt beskjed om at vi gjerne kommer inn og legger fram det vi vet. UD har vi pratet med så de vet hva som har skjedd.

Dette gjør vi fordi vi verken har noe å skjule eller har gjort noe som helst ulovlig.

Media fortsetter å komme med masse rart om mange ting hele tiden og drar inn alle som kjenner gutta der nede eller har møtt dem, hvorfor? Jo, media gjør det kun for å ha liv i en «flamme» lengst mulig, og om denne «flamme» drar med seg andre ned i dragsuget bryr media seg lite om, for de har jo hatt en «kul» sak.

PÅ GRUNN AV MEDIAS IHERDIGE INNSATS for å dra mange inn og ødelegge mest mulig for flere i Kongo-saken, så vet vi med sikkerhet at flere andre lovlydige sikkerhetsfirmaer som er norskstyrt eller norskeid i utlandet nå legger ned sine aktiviteter på grunn av norsk media.

De sier til meg at om de noen gang roter seg bort i det minste bråk i utlandet, kommer media til å dra inn mange parter og rykter kommer til å florere i stor stil rundt deres firmaer.

Disse har kontaktet SIG og fått vite om våre planer om å legge ned alt sikkerhetsarbeid, selv om vi er godt likt og har både en ryddig og seriøs organisasjon.

Special Intervention Group er herved lagt ned til manges ergrelse og skuffelse, men vi kan ikke lenger tillate å bli dratt inn i en kriminalsak på andre siden av kloden.

Med hilsen Friksen Torgeir (en av SIG-holderne)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling