- Sigarett eller fyrverkeri utløste 17. mai-brannen

Trondheimspolitiet tror storbrannen startet allerede kvelden før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse i ettermiddag offentliggjorde politiet det de mener er arnestedet og årsaken til storbrannen i Fjordgata 78-82 i Trondheim for en måned siden.

Brannen startet ifølge ekspertene under en gangbane i et smug mellom bryggebygningne.

- Kriminaltekniske undersøkelser viser at brannen startet 9 meter inne smuget, under gangbanen der mye brennbart materiale er funnet. Det har trolig oppstått en glødebrann som følge av en sigarett eller en eller en form for fyrverkeri. Denne glødebrannen har trolig startet om ettermiddagen 16.mai, opplyser Lunde. 

Det skal ha blitt funnet flere sigarettstumper ved arnestedet, men ikke fyrverkerirester. Politiet tror ikke brannen var bevisst påsatt eller forårsaket av en teknisk feil.

Lunde understreker likevel at politiet fortsatt er svært interessant i tips fra publikum om hvordan glødebrannen har oppstått.

Politiet fikk den dramatiske meldingen om brannen i 01.30-tida natt til 17. mai. Brannen var så omfattende at mannskaper fra omkringliggende distrikter og fra Sivilforsvaret ble tilkalt, og flammene i den kompliserte bygningsmassen fortsatte å blusse opp over 11 timer etter at den startet.

Store deler av de rammede bryggehusene ble totalskadd, og en rekke tilstøtende bygg fikk mindre skaer. Flere mennesker mistet boligene sine, og populære restauranter og bedrifter gikk tapt.

Byantikvar Gunnar Houen uttalte like etter brannen at det var en del av den lokale kulturarven som var gått tapt.

STORE ØDELEGGELSER: Flere av de velkjente bryggebygningene i Fjordgata ble rasert av flammene og brannvesenets slukningsarbeid 17. mai. Foto: TOM E. ØSTHUUS
STORE ØDELEGGELSER: Flere av de velkjente bryggebygningene i Fjordgata ble rasert av flammene og brannvesenets slukningsarbeid 17. mai. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Brannteknikere fra Kripos bisto lenge på brannstedet for å lete etter arnestedet og finne spor som kunne lede politiet nærmere årsaken til storbrannen.

- Sigarett eller fyrverkeri utløste 17. mai-brannen