Sigarettbål, kleskoder for kvinner, musikkforbud og henrettelse av motstandere

Den beryktede gruppa ISIL skaper ekstrem frykt i byene de styrer. Befolkningen i den syriske byen Raqqa vet alt om det.

SIGARETTBÅL:  Militante fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) brenner opp sigaretter de har konfiskert i den syriske byen Raqqa, der de nå har hatt kontrollen i flere måneder. Foto: Reuters/Scanpix
SIGARETTBÅL: Militante fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) brenner opp sigaretter de har konfiskert i den syriske byen Raqqa, der de nå har hatt kontrollen i flere måneder. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har den fundamentalistiske grupperingen Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) tatt kontrollen over enorme områder i det nordlige Irak. Nå har de kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak, «Jihadistan» (se kartet til høyre).

Denne nye «staten», «De Hellige Krigeres Land», sitter skrevs over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette landet er mye større enn al-Qaida noen sinne klarte skaffe seg som base da al-Qaida på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan, som Dagbladet skrev i går.

12-åring med våpen I den syriske byen Raqqa har de 220 000 innbyggerne virkelig kjent ISILs styremåte på kroppen. Her har ISIL hatt kontrollen til og fra helt siden tidlig i 2013. Fra januar i år har ISIL styrt byen kontinuerlig.

Det tok ikke lang tid før ISIL satte sitt preg på byen. ISIL iverksatte raskt såkalte opplæringssteder, der innbyggerne skulle lære hva som er riktig væremåte.

I mars 2013 står et medlem av ISIL med en mikrofon prater til innbyggerne. Et barn på 12 år står ved siden av ham. Han holder et våpen, mens han organiserer folkemengden, ifølge Al Monitor. Mannen med mikrofon stiller en femårig jente et spørsmål: «hva vet du om ISIL?», hvoretter jenta sjenert svarer «Raqqa» (byens navn, journ.anm). Tilhørerne ler, og den militante kommer med et nytt spørsmål:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer