Denne uka har den fundamentalistiske grupperingen Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) tatt kontrollen over enorme områder i det nordlige Irak. Nå har de kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak, «Jihadistan» (se kartet til høyre).
Denne nye «staten», «De Hellige Krigeres Land», sitter skrevs over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette landet er mye større enn al-Qaida noen sinne klarte skaffe seg som base da al-Qaida på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan, som Dagbladet skrev i går.
12-åring med våpen I den syriske byen Raqqa har de 220 000 innbyggerne virkelig kjent ISILs styremåte på kroppen. Her har ISIL hatt kontrollen til og fra helt siden tidlig i 2013. Fra januar i år har ISIL styrt byen kontinuerlig.
Det tok ikke lang tid før ISIL satte sitt preg på byen. ISIL iverksatte raskt såkalte opplæringssteder, der innbyggerne skulle lære hva som er riktig væremåte.

I mars 2013 står et medlem av ISIL med en mikrofon prater til innbyggerne. Et barn på 12 år står ved siden av ham. Han holder et våpen, mens han organiserer folkemengden, ifølge Al Monitor. Mannen med mikrofon stiller en femårig jente et spørsmål: «hva vet du om ISIL?», hvoretter jenta sjenert svarer «Raqqa» (byens navn, journ.anm). Tilhørerne ler, og den militante kommer med et nytt spørsmål:
- Vet dere at Raqqa, som er styrt av ISIL, er en del av et større område enn den kuwaitiske staten?
Bønnetvang og bakeri for kvinner Noen meter unna, bare noen meter fra en park, står kvinner i kø foran bakeriet. Ofte må de stå så lenge som i sju timer før de får kjøpt inn brød. En maskert militant organiserer køen. Før ISIL kom til makta i byen, pleide både kvinner og menn å stå i kø foran dette bakeriet, men siden ISIL ikke vil at kvinner og menn skal møtes unødig, har de nå organisert to ulike bakerier i byen: Ett for kvinner og ett for menn. I områder der det bare finnes ett bakeri, iverksetter ISIL en ordning der enkelte timer er for kvinnelige brødkjøpere. Etterpå er det mennenes tur.

I nabolaget Thakana får butikkeiere beskjed om at alle må stenge butikkene sine for å bli med i obligatorisk bønneseanser. Litt lenger oppe i gata holder en restaurant åpent. Et par ISIL-soldater kjøper mat.
- De (ISIL) trenger ikke be på gitte tidspunkt, men vi må. Vi må stenge butikkene våre, sier en innbygger indignert, ifølge Al Monitor.
- Henger kristne borgere I Raqqa og de andre områdene som ISIL har kontroll, kommer mange rapporter om tortur, offentlige hengninger av kristne og avkutting av hender. En video på youtube viser en død mann, og skal være fra byen Raqqa. Mannen henger på et trekors, mens folk går tilsynelatende uberørt forbi.

Lederen Abu Bakr al-Baghdadi og hans folk i ISIL er sterke i sin tro, og mener de er rettroende muslimer som skal skape et perfekt islamsk samfunn, slik det var under profeten Muhammads tid, på 600-tallet. I april i år erklærte gruppa også at «al-Qaida ikke lenger baserer seg på den riktige jihad» og at «al-Qaida-lederne har fjernet seg fra den riktige sti», melder Al Jazeera.
Tidligere i år tok al-Qaida avstand fra ISIL på grunn av deres brutale opptreden. Men nå synes ISIL å ha vokst seg større enn moderorganisasjonen. ISIL er beryktet for sine ekstreme voldshandlinger: Soldater som er fanget blir henrettet. Drapene blir gjerne filmet og legges ut på internett.
- Vold avler tilhengere
Tyver får hendene avkuttet, røykere og folk som ikke møter opp til obligatorisk bønnetid blir pisket. I Raqqa er det en rekke bilder av sigarettbrenning. Musikk er også forbudt.
- Det kan ikke være noen tvil om at ISILs økte oppslutning de siste årene skyldes Baghdadis arbeid med å utvikle gruppa til å bli en internasjonal og brutal organisasjon, sier Charles Lister ved Brookings Doha Center til Al Jazeera.
- Henrettet soldater I forbindelse med denne ukas overtakelse av store områder i Irak, skal de militante ISIL-folka ha henrettet soldater og politifolk, ifølge Reuters. Etter at de inntok byene, skal de ISIL-militante ha opprettet militære råd.

- De kom i hundretall til byen min og sa at de ikke er her for blod og hevn, men for å gjennomføre reformer og innføre rettferdighet. De utpekte en pensjonert general til å styre byen, sier en innbygger i byen Alam til Reuters.
Han forteller videre at ISILs mål er å ta over Bagdad.
- Lederen sa hele tida at «det avgjørende slaget vil bli der».

Den irakiske regjeringen har nå sendt ut store militære- og sikkerhetsstyrker for å forindre den ekstreme sunni-muslimske gruppa ISIL å ta over landets hovedstad.

