Sigbjørn har god samvittighet for budsjettet

Likevel forventer finanministeren kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka var bare 6.30 i morges, men det var likevel en svært opplagt finansminister Sigbjørn Johnsen som gikk ut i høstmørket for å dra på jobb.

Hans viktigste arbeidsdag i året, for i dag legges statsbudsjettet fram.
- Et vanskelig budsjett  Johnsen sa til pressen som ventet utenfor at statsbudsjettet var balansert og god tilpasset situasjonen både i Norge og Europa.

Samtidig medgir han at det har vært en krevende jobb, og han forventer kritikk.

- Det er alltid vanskelig å lage et budsjett som tilfredstiller alle behov, og med tanke på situasjonen vi ser i Europa så har dette vært en vanskelig budsjett.

Vil komme protester - Er det noe du har dårlig samvittighet overfor, som du kanskje ville gitt mer?

- Det er alltid slik at man kanskje skulle gitt noe mer til noen, men et budsjett er en helhet, og da må vi gjøre valg. Det vil nok komme prostester, men jeg har god samvittighet for dette budsjettet, sier finansministeren til Dagbladet.

Ny hatt I fjor fikk hatten hans mye omtale - og også i år stilte han med hodepryd.
- Har du sparehatt eller spanderbukser i dag?

- Jeg har en ny budsjetthatt, den gamle ble solgt på auksjon, sier Johnsen til Dagbladet, med hatten i hånda.

Det har blitt varslet et stramt budsjett, det la ikke Johnsen skjul på. Han mente likevel at budsjettforslaget han legger frem klokka ti i dag, er godt.

- Det er et stramt budsjett og jeg er forberedt på at en del blir skuffet. Men sånn som situasjonen er nå blir helheten viktigst. Det er et tungt budsjett i forhold til at vi bruker mye penger.

For første gang er statsbudsjettet på over 1000 milliarder kroner.

Forventer kritisk opposisjon Og han regner med at opposisjonen vil rasle med sablene etter at han klokka ti har holdt finanstalen i Stortinget.

- De bør være fornøyde, men av erfaring tror jeg de synes det er for lite. Jeg regner med de ville hatt mer til politiet , sier Johnsen.

Han påpeker at politiet får en betydelig styrking, ikke bare på grunn av terrorangrepet 22. juli.

- Politiet får et godt budsjett også forøvring, sier han.

NY BUDSJETTHATT: Finansministeren Sigbjørn Johnsen stilte med ny budsjetthatt som muligens sitter litt trangere enn fjorårets hatt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NY BUDSJETTHATT: Finansministeren Sigbjørn Johnsen stilte med ny budsjetthatt som muligens sitter litt trangere enn fjorårets hatt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer