Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sigbjørn Johnsen kobles til Rieber-saken

Var styreleder for Cermaq da avtalen om kjøp av fiskeoljen fra GC Rieber ble inngått.

 VISSTE HAN? Finansminister Sigbjørn Johnsen var styreleder i Cermaq, GC Riebers eneste Vest-Sahara-kunde, i 12 år. Foto: SCANPIX.
VISSTE HAN? Finansminister Sigbjørn Johnsen var styreleder i Cermaq, GC Riebers eneste Vest-Sahara-kunde, i 12 år. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Finansminister Sigbjørn Johnsen var styreleder i det statseide oppdrettsselskapet Cermaq da avtalen om kjøp av fiskeolje fra GC Rieber ble inngått for rundt fem år siden.

Cermaqs datterselskap Ewos handlet et produkt fra okkuperte Vest-Sahara, i strid med regjeringens retningslinjer, som det viser seg også var innført til landet under feil tollkode.

Taus
Sigbjørn Johnsen vil ikke kommentere dette.

- Den saken ble ikke styrebehandlet i Cermaq, så det er ikke naturlig for han å kommentere den, sier politisk rådgiver Randi Ness i Finansdepartementet.

Men en styreleder kan ikke automatisk fraskrive seg ansvaret.

Overordnet ansvar
- Styret har et overordnet ansvar for forvaltningen av selskapet, og skal sørge for forsvarlig organisering av virksomheten, herunder at det finnes interne rutiner for hvordan avtaler skal inngås. Styreleder har ikke nødvendigvis et personlig ansvar så lenge han har skjøttet sitt verv rett. Det er for eksempel ikke mulig å gardere seg helt mot at noen annen i organisasjonen bryter retningslinjene, sier Rolf Chr Trolle Andersen, advokat og ekspert i selskapsrett i advokatfirmaet Hjort.

Etter en dokumentar på svensk TV i mars, skrev GC Rieber en pressemelding der de innrømte at de har handlet fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara gjennom flere år. Ewos innrømmet overfor Dagbladet at de var kunder, og at de var kjent med handelen med Vest-Sahara. GC Rieber og Ewos/Cermaq skal ha ment at handelen var grei, fordi den foregikk «i samsvar med lokalbefolkningens interesser». Men UD har sagt til Dagbladet at de har gjort det krystallklart overfor GC Rieber at de fraråder enhver form for forretningsvirksomhet i dette området.

Alt gikk til fisk
I dag ble det kjent at GC Rieber kan ha gjort seg skyldig i omfattende tollsvindel. GC Rieber har importert fiskeoljen fra Vest-Sahara som kategorien menneskemat i stedet for som dyrefór, og har sluppet unna toll for flere hundre millioner kroner. Selv sier Paul-Chr Rieber, i dag NHO-president, til NRK at det har skjedd en glipp.

All fiskeoljen fra GC Riebers virksomhet i Vest-Sahara har gått til Cermaqs forprodusent Ewos, ifølge et internt dokument Dagbladet har fått tilgang til.

Der skriver GC Rieber at bare én kunde har kjøpt fiskeoljen fra Vest-Sahara, og at denne oljen har for lavt innhold av Omega 3 til at den kan brukes i kosttilskudd til mennesker.

Ewos lager laksefor for flere store, norske oppdrettsselskaper. Dermed er norsk oppdrettslaks, blant annet laksen til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens selskap, foret opp på det tvilsomme produktet.

Sigbjørn Johnsen var styreleder for Cermaq i perioden 1996 - 2008.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!