Sigbjørn skal ha «pæeng på bok»

Derfor bruker han bare 7,4 milliarder mer. Følg finanstalen her.

«PÆENG PÅ BOK» I neste års statsbudsjett bruker Sigbjørn Johnsen 7,4 milliarder mer en handlingsregelen tillater. Men finansministeren strammer inn og er på full vei tilbake til den såkalte banen i handlingsregelen på 4 prosent av oljeinntektene. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
«PÆENG PÅ BOK» I neste års statsbudsjett bruker Sigbjørn Johnsen 7,4 milliarder mer en handlingsregelen tillater. Men finansministeren strammer inn og er på full vei tilbake til den såkalte banen i handlingsregelen på 4 prosent av oljeinntektene. Foto: Krister Sørbø / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ifølge NTB bruker Sigbjørn Johnsen 7,4 milliarder kroner mer av oljepengene enn det handlingsregelen tilsier.

Sigbjørn Johnsen legger i dag fram sitt første statsbudsjett i Stortinget i dag kl.10.00.

Både til TV2 og NRK i morges har Sigbjørn Johnsen gjort det klart flere ganger: Han må stramme inn i neste års budsjett fordi vi må spare penger. Eller vi må ha «pæeng på bok», som finansministeren sier. Følg finanstalen her.

- Det betyr at vi må bruke mindre enn veksten i økonomien, forklarte Johnsen til TV2 Nyhetskanalen i dag morges.

Strammer inn
Han har lenge varslet at han vil stramme inn, men varsler at det vil komme noen overraskelser i budsjettet han legger fram kl. 10.00 i dag.

- Det er viktig at vi vi kommer nærmere handlingsregelen og at vi etterhvert kommer tilbake til handlingsregelen, sa Johnsen til TV2 Nyhetskanalen i morges.

Populær minister
Sigbjørn Johnsen har solid støtte i beolkningen, viser Dagbladets politikebarometer. Hele 44 prosent synes finansministeren gjør en god jobb.

Bare 6 prosent mener han gjør en dårlig jobb. 37 prosent mener han gjør en middels god jobb. Også forrige gang han ble målt fikk han stor oppslutning med hele 47 prosent som mente han gjorde en god jobb.

- Finansministere har en veldig varierende popularitet, men Sigbjørn Johnsen er jo en finansminister som klarer å framstå som folkelig. Det er gejnnomgående at i all omtale av ham framstår han som bunnsolid. Han er tydelig på hedmarksdialitken, noe som gir et inntrykk av å være folkelig og godslig, sier administrerende direktør Sigurd Grytten i Burson-Marsteller til Dagbladet.

- Det er ikke tilfeldig at Jens Stoltenberg ville ha ham tilbake da han skjønte det skulle kuttes så mye denne perioden. Johnsen må kutte for å ha «pæing på bok», sier Grytten.