Sigbjørn skulle skytes

BRUMUNDDAL (Dagbladet): En mann i 60-årene fra Kongsvingertraktene er varetektsfengslet for to uker etter gjentatte ganger å ha framsatt drapstrusler mot fylkesmann Sigbjørn Johnsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Trusler er blitt framsatt over en lengre periode, seinest denne uka da mannen truet med å skyte fylkesmannen.

Det sier vakthavende jurist ved Hamar politistasjon, John Magne Lyngvær, til Dagbladet.

Da det ble slått alarm fra fylkesmannens side torsdag, fant politiet saken så alvorlig at man valgte å aksjonere straks.

Når Dagbladet møter den tidligere finansministeren, sitter han og slapper av med en kopp kaffe på kjøkkenet hjemme i Brumunddal. Han er vel vitende om at mannen bak drapstruslene sitter i varetekt.

- Denne mannen har gjentatte ganger ringt og truet meg og mine ansatte på livet. Truslene er blitt mer konkrete den siste tida, og de er blitt framsatt oftere. Derfor valgte vi å koble inn politiet, sier Sigbjørn Johnsen til Dagbladet.

Eiendomstvist

«Jeg skal drepe deg!», var et av truslene som ble ringt inn til fylkesmannens kontor.

Den langvarige uoverensstemmelsen skal ha sin bakgrunn i en sivil sak. Hva striden konkret dreier seg om, vil verken politiet på Hamar eller fylkesmannen kommentere.

Etter det Dagbladet erfarer, dreier saken seg om fordeling av eiendom i Kongsvinger-traktene. Fylkesmanns-embetet måtte til slutt avgjøre striden. 60-åringen tapte, og har siden vært bitter. Han har ikke kunnet forsone seg med avgjørelsen.

- Beslutningen skjedde faktisk lenge før jeg ble fylkesmann, sier Johnsen. Likevel har han ikke gått klar av truslene.

Han har ikke hatt noen form for politibeskyttelse, men følte på torsdag at tida var inne for å sette ned foten. Etter at politiet ble varslet, skjedde pågripelsen av 60-åringen torsdag. Fredag ble han framstilt for varetektsfengsling.

Ransakelse

Før helga ble 60-åringens bolig ransaket av politiet, som særlig sjekket om mannen var i besittelse av skytevåpen. Han skal ifølge politiet ikke tidligere ha vært straffedømt for alvorlige forhold.

Fylkesmannen legger vekt på at etaten skal være åpen, men han mener at det er må settes en grense for hvilke ytringer folk kan komme med.

- Det er svært ubehagelig å ha drapstrusler hengende over seg. Nå snakker jeg ikke bare på egne vegne, men også med tanke på mine medarbeidere.

Selv om Sigbjørn Johnsen har hatt mange framskutte samfunnsposisjoner, har han aldri blitt truet på livet før.

- Jeg fikk noen anonyme brev etter at jeg for første gangen entret Stortingets talerstol i 1973, De var ekle, men jeg så mest humoristisk på dem. Den gangen hadde jeg langt hår, og jeg ble blant annet bedt om å klippe meg snarest mulig.

Sigbjørn Johnsen

Født 1. oktober 1950.

Gift, to døtre, en sønn. Bosatt i Brumunddal.

Nestformann i AUF 1975 - 77.

Vara for statsminister Odvar Nordli på Stortinget. Valgt representant fra 1977.

Finansminister i alle Gro Harlem Brundtlands regjeringer 3. november 1990 - 25. oktober 1996.

Utnevnt til fylkesmann i Hedmark 13. desember 1996.

Medlem av hovedstyret i Norges Bank, styreleder i Birkebeinerrennet AS og i Statkorn Holding, styremedlem i Hamar Olympiske Anlegg AS.

<B>BLE TRUET:</B> Fylkesmann Sigbjørn Johnsen i Hedmark har gjentatte ganger blitt drapstruet av en mann i 60-årene. Mannen er nå varetekstfengslet for to uker.