- Signal om russisk nederlag

Den ukrainske presidenten besøkte nylig frigjorte Izium onsdag. - Et tydelig signal til Russland, mener ekspert.

VIKTIG BESØK: President Zelenskyjs besøk til Izium onsdag sender viktige signal til russerne, mener ekspert. Foto: Den ukrainske presidentens pressetjeneste / AFP / NTB
VIKTIG BESØK: President Zelenskyjs besøk til Izium onsdag sender viktige signal til russerne, mener ekspert. Foto: Den ukrainske presidentens pressetjeneste / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag dro president Volodymyr Zelenskyj på et overraskelsesbesøk til den nylig frigjorte byen Izium, nordøst i Ukraina. Med det understreker han Ukrainas militære suksess med å vinne tilbake store områder den siste tida.

Ifølge forsker ved Forsvarets høgskole, Tobias Sæther, sender Zelenskyj et tydelig signal til naboene i nord.

- Besøket sender et sterkt signal til Russland. Et signal om at russerne har gått på et stort nederlag. Det viser at ukrainerne for tida rent militært er et motstykke til Russland — de er framoverlente, motiverte og med betydelig militær evne, sier han.

Izium har vært okkupert av russerne i seks måneder, og store deler av byen ligger i ruiner.

- Sjokkerende

I forbindelse med besøket, sa Zelenskyj at synet ikke er nytt for ham. Ødelagte bygg og døde mennesker er noe av det som i dag vitner om de voldsomme krigsherjingene det siste halve året.

- Det er sjokkerende å se, men jeg er ikke overrasket, fordi det er det samme vi har sett i Butsja, de første områdene som ble okkupert. Russerne ødelegger bygninger, dreper mennesker, sa den ukrainske presidenten.

Det er ifølge Sæther flere grunner til at Zelenskyj avlegger slike besøk.

- Den første er at han viser at han er der, at den ukrainske regjeringen er på plass for befolkningen som har overvært en okkupasjon i mer enn et halvt år. I forlengelsen av det kan frigjøringen bli et symbol på ukrainsk patriotisme.

- I tillegg vil han ta eierskap til frigjøringen og vise at også presidenten og regjeringen står samlet med befolkningen i områdene, legger han til.

Frampek for ytterligere frigjøring

Det siste punktet Sæther framhever er motivasjonen frigjøringen gir de ukrainske styrkene.

- Zelenskyj underbygger motivasjonen til soldatene ved å dra til stedet og takke dem. Ved å gjøre det søker han å gi frigjøringen et politisk ansikt. Det er politisk viktig å framheve dette som en stor seier — og et frampek for å mobilisere befolkningen for videre forsvarskamp.

- Hvor mye av disse besøkene er for PR-ens del?

- Det er vanskelig å si noe om hvilke tanker de gjør seg rundt dette, men det er i alle fall en virkning av det. Zelenskyj har vist seg å være en dyktig politiker når det kommer til å selge inn budskap. Det spiller nok inn på et vis.

- At han viser seg i et område hvor det har vært harde kamper over tid er et sterkt signal. Slik gir han bokstavelig talt frigjøringen et bilde, legger Sæther til.

Russerne med kritikk

Zelenskyj var avbildet i Butsja i april, etter at byen ble frigjort etter over en måned med hard krigføring. I tillegg er han avbildet på gata i Kyiv flere ganger, blant annet under besøk av statsledere fra utlandet.

- Zelenskyj har reist i noen grad. Han har prioritert viktige symboltunge steder og tidspunkt. Det er klart at det er en betydelig risiko for ham å reise.

Det russiske, statseide nyhetsbyrået Tass understreker i sin dekning av Izium-besøket at Zelenskyj prioriterte å snakke med soldater framfor sivile, men Sæther mener at også det kan være med på å styrke Ukrainas anklager mot russerne.

- Russerne kritiserer det de kan. Ironisk nok kan denne kritikken tolkes som en anerkjennelse av at befolkningen fortjener besøk av presidenten etter å ha blitt behandlet dårlig under russisk okkupasjon, sier forskeren.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer