Signaler fra Nord-Korea gjør at Sør-Korea frykter rakett på onsdag

Evakueringsvarsel bekymrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørkoreanske myndigheter tror fienden i nord gjør seg klar for en rakettoppskyting denne uka. De tolker flere signaler som har kommet fra Nord-Korea de siste dagene.

• I midten av forrige uke blokkerte nord tilgangen til industrianlegget Kaesong, hvor også sørkoreanere jobber.

• På fredag opplyste myndighetene i Pyoungyang at de ikke kan garantere for sikkerheten til ambassadene og internasjonale organisasjoner etter onsdag 10. april, og de ber flere land vurdere evakuering.

- Vi vil svare Talskvinnen til presiden Park Geun-hye, Kim Haing, sier ifølge Associated Press at dette kan tyde på at Nord-Korea planlegger en rakettoppskyting eller en annen provokasjon rundt onsdag.

Bortsett fra meldingene om at nord har flyttet to mellomdistanseraketter av typen Musudan mot østkysten, har ikke etterretningen i sør annen konkret informasjon om at noe slikt planlegges i det lukkede landet.

De tar likevel alle forbehold.

- Til nå har vi ikke avdekket noe unormalt, men hvis de kommer med en krigshandling, kan vi forsikre Nord-Korea om at de vil måtte ta imot i mange ganger så sterk grad, sier Haeng ifølge CNN.

For å unngå å provosere Nord-Korea har USA besluttet å utsette en lenge planlagt prøveutskyting av en rakett i California kommende uke.

Blodtørstige hunder Spørsmålet er om slikt når fram i nord, for aggresjonen virker å være på et konstant høyt nivå blant Kim Jong-uns folk.

I dag slapp myndighetene en video fra en militærøvelse, hvor blodtørstige hunder angrep en dokke som hadde et pålimt bilde av Sør-Koreas forsvarsminister Kim Kwan-jin. De skjøt også på en blink av ham.

- Det er ikke snakk om det blir krig eller ikke, men om det blir i dag eller i morgen, sier en offiser i videoen.

Også USA har uttrykt bekymring for situasjonen, og har sagt at de frykter en rakett vil bli avfyrt.

LØSKRUTT ELLER LIVSFARLIG? Verden spør seg om Nord-Korea-leder Kim Jong-un hisser opp Sør-Korea og USA for å provosere, eller om det kan komme handling tilsvarende truslene. Foto: KRT / REUTERS / NTB SCANPIX
LØSKRUTT ELLER LIVSFARLIG? Verden spør seg om Nord-Korea-leder Kim Jong-un hisser opp Sør-Korea og USA for å provosere, eller om det kan komme handling tilsvarende truslene. Foto: KRT / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer