Flyselskaper verden over er opptatt av behovet for å kunne spore fly i sanntid etter forsvinningen av det malaysiske flyet MH370. Foto: Andrew Winning / Reuters / NTB scanpix
Flyselskaper verden over er opptatt av behovet for å kunne spore fly i sanntid etter forsvinningen av det malaysiske flyet MH370. Foto: Andrew Winning / Reuters / NTB scanpixVis mer

Signaler i Indiahavet trolig ikke fra det malaysiske flyet

Fanget opp signaler i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australske myndigheter konsentrerte i forrige måned letingen til et mindre område etter å ha fanget opp en serie signaler i havet der Boeing 777-flyet ifølge satellittdata kan ha styrtet, 1.600 kilometer fra Australias kyst.

Visedirektør i for ingeniørarbeider i marinen Michael Dean sier til CNN at det nå er en utbredt erkjennelse at signalene ikke kom fra flyets såkalte svarte bokser. Trolig kom de fra en eller annen menneskeprodusert kilde som ikke har noe med det forsvunne flyet å gjøre.

Han sier at de svarte boksene, som inneholder taleregistrator og ferdsskriver, ville vært funnet nå om signalene kom fra dem.

Lyd fra skipet - Vår beste teori nå er at signalene trolig kom fra skipet, eller fra elektronikken i apparatet som ble tauet under vann av skipet for å lokalisere signalene, sier han.

Dean påpeker at det alltid er en frykt for at vann skal trenge inn når man putter elektronisk utstyr i vannet, og at en kortslutning eller lignende skal produsere lyd.

Han vil ikke fullstendig utelukke at signalene kom fra de svarte boksene, selv om ingenting nå tyder på det.

Oppdagelsen av signalene 5. og 8. april ble oppfattet som et gjennombrudd i letingen etter flyet som forsvant 8. mars, men ingen flere signaler ble fanget opp før batteriene på de svarte boksene måtte ha sluttet å fungere.

Leting med en ubemannet undervannsbåt resulterte ikke i funn verken av flyet eller vrakgods fra flyet, til tross for den omfattende internasjonale operasjonen, og forsvinningen er fortsatt et mysterium.

Ny fase Letingen med undervannsbåten skal nå etter planen avsluttes, hvoretter letingen går over i en ny fase som involverer sofistikert utstyr til å skanne og kartlegge havbunnen. Et kinesisk skip er nå i gang med slik kartlegging.

Mary Schiavo, tidligere generalinspektør i USAs transportdepartement, tror nå det kan ta år før flyet blir funnet.

Malaysia Airlines-flyet med 227 passasjerer og et mannskap på tolv forsvant kort etter at det tok av fra Kuala Lumpur med kurs for Beijing. Ifølge satellittdata dreide det vestover og fløy sørover ut i Indiahavet i stedet for nordover.

153 av passasjerene var fra Kina, og mange av de pårørende til de savnede kineserne er svært frustrert over at det ikke har vært mulig å finne flyet. De beskylder malaysiske myndigheter for å holde tilbake informasjon. (©NTB)