Signaler og effekt

Signalet som ligger i at første reise gikk til byen som både rommer EUs organer og NATOs hovedkvarter, er myntet både på pampene i EU og på den hjemlige opinionen. Forholdet til Europa er plassert øverst på dagsorden. Og politikken skal være konkret, enten den dreier seg om sikkerhetspolitikk eller Europol. Og det gjør den jo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsetning til Knut Vollebæk trengte ikke Jagland å drøfte sin reise med utenrikskomiteen i Stortinget. Selv om han absolutt ikke har hele sitt eget parti bak seg i EU-politikken, har han et solid stortingsflertall i ryggen. EU-tilhenger Vollebæk representerte en nei-regjering, men reiste til Brussel på oppdrag fra et ja-flertall i Stortinget. Han trengte å sjekke sitt oppdrag og mandat før han dro avgårde. Det trenger ikke Thorbjørn Jagland. For ham er det mer et spørsmål om hvor utålmodig unionen er blitt med skrubbelandet Norge som ønsker full pakke med særordninger, men takker nei til medlemskap. Og et spørsmål om han blir møtt med større velvilje og interesse når han kommer med engasjement og ikke bare etter oppdrag. Kontaktnettet er i hvert fall i orden. Jagland er visepresident i den sosialdemokratiske internasjonalen, og sosialdemokratene har regjering eller sitter i koalisjon i 12 av 15 EU-land. Fra de 12 er det kommet hyggelige velkomsthilsener til den nye

utenriksministeren.

  • Thorbjørn Jagland har nå gått sine hilserunder i kontorene på Håkon den 7.s plass, og hans påtegninger er begynt å påvirke papirstrømmen i departementet. Det er i EU-hovedstaden med NATO-hovedkvarteret at Jagland mener Norge har mest å hente i tiden framover. Og mest å tilby. Innad i departementet er budskapet at arbeidet for nærkontakt og konsultasjonsordninger fortsetter, men at det nå skal legges større vekt på hva Norge kan bidra med og har vilje til å yte. Nå er det også lov å begrunne andre ting som departementet arbeider med, inn i en EU-sammenheng. Knut Vollebæk måtte i stor utstrekning begrense seg til å være reaktiv både i forhold til stortingsflertallet og utspillene fra EU. Jagland har skrevet om sin «Europeiske drøm» i bokform og representerer en regjering som har erklært at den vil føre en aktiv og offensiv politikk overfor Europa.
  • Hensikten er at resultatene av denne politikken gradvis skal bidra til et stemningsskifte i opinionen slik at det igjen blir mulig å reise spørsmålet om norsk medlemsskap. Partileder Jagland ønsker at landsmøtet til høsten skal gi regjering og partiledelse «handlefrihet» i dette spørsmålet i neste stortingsperiode. Men det er grunn til å merke seg at statsminister Jens Stoltenberg er vesentlig rundere i sine formuleringer om slike spørsmål som kan få den hjemlige medlemskapsdebatten til å blusse opp. Jagland sier han tror opinionen vil bli bevisstgjort av utviklingen i Europa når nye medlemmer slippes inn, og euroen griper om seg.
  • Når du nå ber om regningen på en restaurant i Europa, kommer kvitteringen påtrykt to tall. Det ene forteller hva du har spist og drukket i pesetas, mark, franc eller gylden, og krever at du husker omregningsformelen mellom hver enkelt av disse over til norske kroner. Men kvitteringen forteller også hva moroa har kostet i euro, og den er jo verd åtte kroner og elleve øre i alle land. For å si det sånn. Til høsten blir det folkeavstemninger om tilknytning til euroen både i Sverige og Danmark. Jagland er en av dem som håper at euroen deretter også skal dukke opp på kvitteringene både i Strømstad og Hirtshals.
  • Under besøket i Brussel i går og i dag forsøker den norske utenriksministeren å markere at Norge nå ikke bare ber om å få delta i konsultasjoner fordi vi fortjener å bli holdt underrettet, men fordi vi har noe av interesse å si og bidra med. Det er sikkert tilfeldig, men det var en slik omlegging den franske ambassadøren i Oslo rådet Vollebæk til å foreta før statsbesøket i Frankrike nylig. Men Brussel er ikke det samme som Paris, og i den franske hovedstaden er man uansett ikke så lydhør for signaler som kommer fra utenforland. Uansett om signalene er nye eller gamle.