- Signalet kan ha vært falsk alarm

Redningsleder mener det er umulig å vite hva som utløste nødsignalet fra «Berserk».

NØDSIGNAL: Nødsignalet på «Berserk» skal utløses manuelt, men kan ha vært falsk alarm, mener redningsleder Erling Herstad. Foto: Wildvikings.com
NØDSIGNAL: Nødsignalet på «Berserk» skal utløses manuelt, men kan ha vært falsk alarm, mener redningsleder Erling Herstad. Foto: Wildvikings.comVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsleder Erling Herstad sier til adressa.no at det er umulig å vite om nødsignalet fra «Berserk» ble manuelt utløst.

- Vi har erfaring med at den kan gå av hvis de får sjøsprøyt på seg. Vi har mye erfaring med at det blir falske alarmer, sier Herstad til nettavisa.

Ifølge han stemmer det at det er en type nødpeilesender som skal løses ut manuelt, men at det er umulig å vite med sikkerhet hva som har utløst den uten å ha snakket med de om bord på båten.

Skal utløses manuelt Chilenske marineeksperter uttalte tidligere til Dagbladet at signalet ble utløst manuelt. Derfor tolker de situasjonen som svært alvorlig.

Herstad sier at uttalelsen fra de chilenske ekspertene ikke vil ha noen innvirkning på søket etter båten.

Det første nødsignalet fra «Berserk» tirsdag, ble utløst manuelt. Siden har det ikke vært noen spor etter båten. Jarle Andhøy og Samuel Massie, som er to av totalt fem mannskapsmedlemmer på båten, meldte seg i natt. De tre andre er fortsatt savnet.

Antyder teknisk feil I et telefonintervju med NRK Nitimen antyder «Berserk»-sjefen at det kan ha vært en teknisk eller elektronisk feil som har utløst nødsignalet.

Her kan du  høre Andhøy fortelle hvordan de to har hatt det og hva han tror har skjedd med de tre savnede kameratene ombord.

New zealandske myndigheter har så langt ikke bedt om bistand i søket etter båten. Øverstkommanderende Norman Ahumada ved den maritime redningssentralen i Punta Arenas i Chile sier til Dagbladet at den chilenske marinen kan stille med både skip og høyteknologi til rådighet dersom de får beskjed.

- Området der «Berserk» forsvant er farlig farvann, sier han.