Signaliserer strengere straff for overgripere

Hamar (NTB-Geir Magnusson): Høyesterett vil ikke behandle anken fra en 51 år gammel mann fra Oslo som i Eidsivating lagmannsrett har fått skjerpet straff for grove seksuelle overgrep mot sin mindreårige stedatter. Det er et signal om at det skal reageres kraftig i alvorlige overgrepssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

51-åringen ble i Nedre Romerike herredsrett dømt til fengsel i ett år og ni måneder og til å betale jenta en erstatning på 90.000 kroner for gjennom flere år å ha misbrukt stedatteren under psykisk tvang. Denne straffen syntes mannen var urimelig streng, og han anket dommen. Eidsivating lagmannsrett skjerpet imidlertid straffen og dømte ham til tre års fengsel, samtidig som erstatningsbeløpet ble hevet til 100.000 kroner.

Ved at Høyesteretts kjæremålsutvalg nekter anken fremmet, er den skjerpede dommen rettskraftig.

Skjerping

- Generelt har straffenivået i grove overgrepssaker ligget for lavt. Vi får stadig entydige signaler fra meddommere - og også fra folkevalgte - om at domstolene må komme i takt med den alminnelige rettsoppfatning. Det er ikke noe galt med strafferammene i dag; det er anvendelsen som gjerne blir feil, sier lagmann Torolv Groseth i Eidsivating lagmannsrett til NTB.

Han var dommer i saken mot den 51 år gamle Oslo-mannen.

Ødelagt

Det var allerede i 1975, fra stedatteren var ni-ti år gammel, at overgrepene startet.

Lagmannsretten viste i sin dom til at jenta ble tvunget til å godta overgrepene ved at stefaren ofte nektet henne normal livsutfoldelse som å gå ut med venner, gå på kino og lignende. Han tok også fra henne penger som hun selv hadde tjent, og ga dem bare tilbake mot seksuelle tjenester. Tilværelsen til jenta ble også preget av stefarens betydelige alkoholforbruk og av vold mot henne og moren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer