Marjorie Taylor Greene

Signaliserte at demokrater burde henrettes

Den ferske republikanske kongressrepresentanten, Trump-støttespilleren og konspirasjonsteoretikeren Marjorie Taylor Greene fra Georgia har allerede rukket å bli en svært kontroversiell skikkelse i den amerikanske hovedstaden.

OMSTRIDT: Den ferske politikeren Marjorie Taylor Greene er havnet i hardt vær etter bare få uker. Foto: SAUL LOEB / AFP
OMSTRIDT: Den ferske politikeren Marjorie Taylor Greene er havnet i hardt vær etter bare få uker. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Greene er havnet i svært hardt vær etter at CNN gikk gjennom innholdet på Facebook-siden hennes.

Der har hun blant annet likt kommentarer som tar til orde for vold mot framstående demokratiske politikere samtidig som hun har promotert ekstreme konspirasjonsteorier - blant annet QAnon, som innebærer en tro på at Trump er en frelser i en kamp mot en verden som styres av en satanistisk og pedofil elite av mange demokrater, næringslivsprofiler og hollywood-kjendiser.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Likte drapskommentar

QAnon-teorien er et stadig tilbakevendende tema på Facebook-siden hennes.

I en av kommentarene hevdet en av debattantene at «en kule mot hodet ville være raskere» enn å fjerne Demokratenes speaker, Nancy Pelosi, og at «det spiller ingen rolle om det skjer gjennom fjerning eller død, så lenge Pelosi forsvinner».

Greene valgte å like kommentaren i januar 2019. Ved et annet tilfelle svarte hun da en person foreslo at tidligere president, Barack Obama og tidligere utenriksminister Hillary Clinton burde bli hengt.

- Scenen blir satt. Spillerne blir plassert på plassene sine. Vi må være tålmodige. Det må gjøres perfekt ellers vil liberale dommere la dem slippe unna, svarte Greene i april 2018.

Ved andre tilfeller likte Greene kommentarer som foreslo å henrette FBI-agenter, som etter hennes mening var en del av «den dype staten» og jobbet mot Trump.

I en tale Greene la ut på Facebook live hevder hun at Pelosi er «skyldig i forræderi» og at forræderie er «en forbrytelse som straffes med døden».

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer

Svarer

Etter at CNN publiserte sin gjennomgang, er postene slettet. Greene la også ut en uttalelse på Twitter. Hun benekter ikke at hun likte kommentarene og svarte slik CNN skriver. Men hun hevder at mange folk har drevet Facebook-siden hennes, og at hun er utsatt for et politisk angrep.

- Gjennom åra har jeg hatt mange team av mennesker til å drive sidene min. Mange innlegg har blitt likt. Mange innlegg har blitt delt. Noen representerte ikke mitt syn. Særlig de som CNN sprer over internett, skriver hun på Twitter.

Kjeftet på overlevende

I tillegg får Greene massiv kritikk for en video hun la ut på Youtube tidligere denne måneden. I videoen, som er filmet like utenfor Kongressbygningen i Washington D.C., følger hun etter David Hogg (20). Han ble kjent som en profilert forkjemper for strengere våpenlover etter at han var blant de overlevende etter masseskytingen i Parkland i 2018.

Videoen ble lagt ut 21. januar, men det er uklart når den ble filmet. Den viser at Greene skjeller ut Hogg mens hun følger etter ham. Blant annet sier hun at han er en «feiging», som ikke vil diskutere våpenlover med henne.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

Greene har gjentatte ganger forsøkt å spre tvil om motivene bak masseskytinger i USA. I en av videoene hun har spilt inn, hevder hun at masseskytingen i Las Vegas i 2017, kan ha blitt iscenesatt av forkjempere for strengere våpenlover.

Under masseskytingen i Las Vegas ble 60 personer drept og 411 ble skadd.

Sterke reaksjoner

Flere reagerer sterkt.

- Hun er ikke en republikaner. Det er mange som hevder at de er republikanske, men ikke har noe felles med våre kjerneverdier, sier kongressrepresentanten, Adam Kinzinger, ifølge NBC News.

- Denne kvinnen burde være på en overvåkningsliste. Ikke i Kongressen, skriver Hillary Clinton på Twitter.

- Og så lurer de på hvorfor de ikke ønsker at kongressmedlemmer bærer våpen inn i salen, skriver den republikanske kongressrepresentanten Jim McGovern på Twitter.

- Disse kommentarende er svært urovekkende, og McCarthy planlegger å ha en samtale med kongressrepresentanten om dem, sier en talsperson for republikanernes leder i Representantenes hus Kevin McCarthy til Axios.

- Ingen kommentar

Den tidligere republikanske kongressrepresentanten Steve King ble fratatt sine komitéverv i 2019 etter kontroversielle uttalelser om rase og hvit makt. Spørsmålet er nå om Greenes uttalelser krysser en liknende grense.

Greene fikk nylig plass i utdannings- og arbeidskomiteen.

Onsdag ble også USAs president Joe Bidens pressetalsperson, Jen Psaki spurt om Greene.

- Vi har ingen kommentar. Og jeg kommer ikke til å snakke ytterligere om henne her i presserommet, sier Psaki.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer