Frigjøringsdagen

Signaturen som avgjorde Norges skjebne

I dag, 75 år etter okkupasjonen av Norge tok slutt, offentliggjør Arkivverket gamle dokumenter fra krigstida. Et av dem viser Hitlers ordre om å angripe Norge i 1940.

INNOVASJON: Denne videoen, laget av Arkivverket, er produsert i forbindelse med frigivelsen av til nå upubliserte dokumenter som blant annet viser Adolf Hitlers signatur på angrepsplanen mot Norge i 1940. Video: Arkivverket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da andre verdenskrig brøt ut i 1939, erklærte Norge seg nøytrale. Men landets posisjon, med en milelang kystlinje, var imidlertid for strategisk til å kunne holdes utenfor krigen.

- Hitler viste i utgangspunktet begrenset interesse for Skandinavia, men ble oppfordret til å invadere Norge av den tyske marineledelsen, som først og fremst ønsket å etablere baser langs norskekysten. Det ville svekke britenes muligheter til å blokkere Tyskland effektivt, slik de hadde gjort under første verdenskrig. I tillegg kunne de da kontrollere den viktige svenske jernmalmen som ble skipet ut fra Narvik, sier historiker Gunnar D. Hatlehol til Dagbladet.

I morgentimene 9. april 1940 ble derfor Norge invadert. Angrepet, som var det første integrerte luft, sjø- og landangrepet under samme kommando, og de neste fem åra under tysk okkupasjon, tilhører historiebøkene.

Mindre kjent er imidlertid dokumentene knyttet til Hitlers invasjonsordre.

Hitlers klarsignal

Arkivverket offentliggjør nå tusenvis av nye krigskilder, blant annet Hitlers klarsignal til angrepet som tvang Norge inn i krigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer