SIGNATUR: CNN viser russiske dokumenter som president Trump har signert. Video: CNN Vis mer

Trump og Russland

Signaturen som avslører løgn om russisk «Trump Tower»

Trumps advokat benektet at avtalen om skyskraperen var signert. Nå har CNN fått tak i dokumentet.

Et nytt dokument CNN har fått tilgang til, beviser at president Donald Trump undertegnet en intensjonsavtale om å gå videre med forhandlinger om å bygge en Trump-skyskraper i Russland.

Dette til tross for at advokat Rudy Giuliani søndag hevdet at dokumentet aldri ble underskrevet.

- Det var et eiendomsprosjekt. Det var et dokument om intensjonen for å fortsette prosessen, men det ble aldri signert, sa han, ifølge TV-kanalen.

Det aktuelle dokumentet er datert 28. oktober 2015 og er signert av presidenten selv og av Andrej Rozov, eieren av det russiske eiendomsfirmaet som skulle stå for utbyggingen av bygget.

Trump har holdt skjult for offentligheten at firmaet hans utforsket forretningsmuligheter med Russland under presidentkampanjen i 2016. I stedet har han hevdet at han ikke hadde noe med Russland å gjøre.

- Dette var et prosjekt vi ikke gjennomførte. Jeg gjorde det ikke. Det hadde ikke vært noe galt om jeg gjorde det. Det var store muligheter for at jeg ikke vant, og i så tilfelle ville jeg gått tilbake til businesslivet, og hvorfor skulle jeg miste masse muligheter?, har Trump tidligere uttalt.

Lukrativ avtale

Prosjektet, som ikke ble noe av, ville blant annet ha gitt selskapet en forhåndssum på nesten 35 millioner norske kroner og en prosentandel av salget og kontrollen over markedsføring og design, skriver CNN.

Russland-etterforskningen har også avdekket at avtalen ville ha vært lukrativ for Trump-organisasjonen.

Samtidig som avtalen om det aktuelle «Trump-tårnet» i Moskva lå på bordet, snakket Donald Trump positivt om å jobbe med president Vladimir Putin for å minimalisere Russlands aggressive militære trekk rundt om i verden.

Vitnet mot faren

I 2017 uttalte Michael Cohen, som var Trumps bedriftsadvokat på den tiden, til Senatets etterretningskomité at Trump hadde signert intensjonsavtalen. I samme komité vitnet også Donald Trump Jr. om at faren hadde signert.

Cohen innrømmet i en føderal domstol på Manhattan i New York i november at han i fjor løy da han sa at Moskva-skyskraperen ble lagt på is i januar 2016. I stedet hevdet han at det ble diskutert helt fram til juni det året, omtrent på den tida da Trump ble utpekt til republikanernes presidentkandidat.

I august sa Michael Cohen seg skyldig i banksvindel, unndragelse og inntektsskatt og ulovlig valgkampfinansiering. Han fikk tre år i fengsel.