Signerer lov som vil sette Julia fri

- Vi er veldig nær å løse denne saken.

POLITISK FANGE: Tidligere ststsminister i Ukraina, Julia Tymosjenko, kan snart bli løslatt.  AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY Scanpix
POLITISK FANGE: Tidligere ststsminister i Ukraina, Julia Tymosjenko, kan snart bli løslatt. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mye tyder på at Ukrainas tidligere statsminister Julia Tymosjenko snart vil bli sluppet ut av fengsel. President Viktor Janukovitsj sa i går kveld at han er klar til å signere en lov som gjør det mulig for Tymosjenko å reise ut av landet.

Grunnen er at Ukraina vil ha en handelsavtale med EU i november.

Tymosjenko ble i 2011 dømt til sju års fengsel. Grunnen er at hun som statsminister tidligere hadde inngått en gassavtale med Russland som retten i ettertid mente var for dyr.

Det var på en tur til sine hjemtrakter Donetsk, øst i landet, Janukovitsj kom med sine uttalelser, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Det foregår nå et lovarbeid i nasjonalforsamlingen for å lage en lov som åpner for at Tymosjenko kan slippe ut av Ukraina for å få medisinsk behandling.

- Selvsagt, hvis parlamentet vedtar en slik lov, så vil jeg underskrive den, sa Janukovic i går.

Ukraina mot EU EU og USA mener at prosessen mot Tymosjenko har vært politisk motivert. I 2010 tapte Tymosjenko knepent presidentvalget mot Viktor Janukovitsj.

De to har vært dødsfiender siden den oransje revolusjonen i 2004, da Janukovitsj forfalsket valget, og Tymosjenko organiserte revolusjonen som gjorde at Janukovitsj til slutt tapte. Men i 2011 var det tid for hevn, og Tymosjenko ble fengslet.

I slutten av november er det imidlertid EU-toppmøte med land i det tidligere Sovjetunionen i Vilnius i Litauen. Litauen var i likhet med Ukraina en del av Sovjetunionen, og siden landet dette halvåret har formannskapet i EU legger de mye prestisje i å få handelsavtaler med Ukraina og andre land som var tidligere sovjetrepublikker.

EUs forutsetning for en handelsavtale med Ukraina er imidlertid at Tymosjenko slipper ut av fengsel. Derfor har det foregått et intenst diplomati, der EUs hensikt har vært å få Tymosjenko løslatt før EU-toppmøtet. For Janukovitsj er imidlertid det å slippe henne fri en stor nøtt. Men i valget mellom å knytte Ukraina nærmere EU eller Russland, har Janukovitsj de siste månedene vært klar. Han velger EU.

«Smertefull» I forrige uke var EUs kommisjonær for utvidelse, Stefan Füle, i Kiev. Der observerte han at det ukrainske parlamentet intensiverte sitt lovarbeid for å legge til rette for at Tymosjenko kan utleveres til Tyskland for behandling for sin rygglidelse.

- Vi er veldig nær å løse denne saken, sa Ukrainas statsminister Mykola Azarov i forbindelse med Mühles besøk. Janukovitsj på sin side beskrev saken som «smertefull».

Russland spiller Men også Russland er i spill. Mens EU tilbyr Ukraina og andre tidligere sovjetrepublikker en tiltrekkende handelsavtale, så tilbyr den russiske presidenten, Vladimir Putin, på muskuløst vis de samme landene en tollavtale.

Russland har stoppet importen av ukrainsk sjokolade og andre varer for å legge press på Ukraina. Og Russland har stanset importen av litauiske melkeprodukter for å legge press på vertslandet for toppmøtet neste uke. Men Janukovitsj er mer skremt enn tiltrukket av det russiske spillet om Ukraina, og ser ut til å ha valgt side.

Tymosjenko er en del av et politisk spill med livet som innsats. Hun vil ikke la seg behandle i Ukraina, fordi hun ikke stoler på ukrainske leger, etter at hun mener de har forsøkt å forgifte henne. Hun har et stående tilbud om behandling i Tyskland.