Signerte for bruk av mat og ved før de gikk ut i uværet

- De var på ei hytte med masse mat, hva ville de oppnå med å gå ut i det været? spør kjentmann.

SKREV I HYTTEBOKA: De fire skituristene kvitterte for maten og veden de hadde brukt på Taumevatn turisthytte, før de la ut på den fatale turen. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK
SKREV I HYTTEBOKA: De fire skituristene kvitterte for maten og veden de hadde brukt på Taumevatn turisthytte, før de la ut på den fatale turen. Foto: SONDRE STEEN HOLVIKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIRDAL/OSLO (Dagbladet): Sjansene for å finne den savnede mannen som antas omkommet i Sirdal, minker for hver dag som går. I ettermiddag kom det omfattende redningsmannskapet ned fra fjellet, uten å ha funnet noe.

Letingen fortsetter med utvidet mannskap i morgen, men håpet om å finne mannen svinner for hver dag. I verste fall må man vente til våren og snøsmeltingen før han blir funnet.

Ble advart To kvinner og en mann er så langt funnet omkommet ved Taumevatn. En mann er fortsatt savnet. Det antas at de fire har tilknytning til Tyskland, Sveits og Storbritannia, men sikker identitet er så langt ikke bekreftet.

De fire skituristene var to ektepar som gikk på ski fra hytte til hytte, men søndag ble de overrasket av et grusomt uvær med vind opp i liten storm og en effektiv kulde på minus 50 grader.

De fire ble advart av kjentfolk om å fortsette turen, men fortsatte likevel mot Heibergtunet. Den siste veien opp til hytta er det stigning, og med motvind på 20 meter per sekund ble de tvunget til å snu.

VAR PÅ VEI TILBAKE: Skituristene var etter alt å dømme på vei tilbake til turisthytta da de måtte gi tapt for naturkreftene. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK
VAR PÅ VEI TILBAKE: Skituristene var etter alt å dømme på vei tilbake til turisthytta da de måtte gi tapt for naturkreftene. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK Vis mer

Det var imidlertid for seint. Bare 800 meter fra sikkerhet tilbake på Turistforeningens hytte ved Taumevatn frøys de to ekteparene i hjel.

På det øverste bildet kan du se deres siste opptegnelser i hytteboka, der de gir beskjed om hvor mye de hadde betalt for mat og ved, samt hvor de kom fra, og hvor de skulle.

- Ligger under snøen Politiet har i dag gjennomsøkt Taumevatn med 31 snøskutere for å finne den siste antatt omkomne mannen. I morgen vil søket fortsette.

- Vi tror nå at den savnede ligger under snøen. Vi har pekt ut en del områder der snøen har skavlet seg og fonner, der vi vil lete med søkestenger, sier Egil Netland, lensmann i Sirdal, til Dagbladet.

Håpet er å finne mannen i nærheten av Taumevatn, der de tre turkameratene ble funnet omkommet. Gir ikke det resultat, må leteområdet utvides betydelig - og minker sjansene betraktelig.

LETER MED SKUTERE: 31 skutere er satt inn i letingen. De er bemannet med folk fra Røde Kors og politiet. Foto. SONDRE STEEN HOLVIK
LETER MED SKUTERE: 31 skutere er satt inn i letingen. De er bemannet med folk fra Røde Kors og politiet. Foto. SONDRE STEEN HOLVIK Vis mer

- Hvor lenge kommer dere til å fortsette å søke?

- Vi må ta en ny oppsummering hver dag, men det er klart vi ikke kan holde på slik veldig lenge, sier lensmannen, og legger til:

- Det er veldig trist ikke å finne den siste. For de pårørende er det veldig viktig å få en avklaring.

- Helt tragisk Kjentfolk som hører om ferden til de fire opp mot Storevatn, rister på hodet av turistene.

- Dette er helt tragisk. Alle rister på hodet, jeg hadde aldri reist ut i sånt vær. De var på ei hytte med masse mat, hva ville de oppnå? sier en preget Leidulv Klovning, vaktleder i Rovernes-speiderne, til Dagbladet.

LEDER LETEAKSJONEN: Sirdal-lensmann Egil Netland har ca. 40 personer aktive i letearbeidet. I morgen blir de enda flere. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK
LEDER LETEAKSJONEN: Sirdal-lensmann Egil Netland har ca. 40 personer aktive i letearbeidet. I morgen blir de enda flere. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK Vis mer

Rovernes bidrar i leteaksjonen og yter hjelp til skadde i fjellet. Klovning er lommekjent i fjellet og var med på å starte Rovernes-arbeidet for 20 år siden.

Han kan fortelle hvor dramatisk været kan snu fra strålende sol og lite vind, til storm og sikt på ned mot én meter. Dette kan skje i løpet av en halvtime.

- Påskeaften for to-tre år siden var det kjempevær og mange folk som skulle på dagstur inn til Storevatn. De tok bare lette sekker med seg, men på vei tilbake skiftet været plutselig, og de måtte de grave seg ned. Det var umulig å komme seg ut for å redde dem den kvelden, men i løpet av natta hadde det snudd tilbake. De kom tilbake halv fem om morgenen i knallvær.

Ikke identifisert Dagbladet har i kveld vært kontakt med tyske og britiske myndigheter. Ingen av dem vil bekrefte de omkomnes identitet.

- For øyeblikket kan vi ikke si noe med sikkerhet. Vi har indikasjoner på at det kan være en brite involvert, og holder løpende kontakt med norske myndigheter om saken, sier en talsmann for britisk UD.

TYSKREGISTRERT BIL: Skituristenes tyskregistrerte bil står fortsatt på parkeringsplassen ca. ei mil fra Taumevatn turisthytte. Foto: JAN OLAV OVEDAL/AVISEN AGDER
TYSKREGISTRERT BIL: Skituristenes tyskregistrerte bil står fortsatt på parkeringsplassen ca. ei mil fra Taumevatn turisthytte. Foto: JAN OLAV OVEDAL/AVISEN AGDER Vis mer

En talsmann for tysk UD har samme budskap.

- Vi avventer resultatet fra norske etterforskere, sier han til Dagbladet.

De døde er til obduksjon på Rettsmedisinsk institutt i Bergen. Arbeidet med identifiseringen tar tid, blant annet på grunn av at likene var gjennomfrosset.