Joe Biden

Signerte gigantpakke: - Ikke nok

USAs president Joe Biden signerte mandag den største føderale investeringen i amerikansk infrastruktur på mer enn et tiår.

SEIER: USAs president, Joe Biden, signerer den gigantiske infrastrukturpakka utenfor Det hvite hus mandag. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SEIER: USAs president, Joe Biden, signerer den gigantiske infrastrukturpakka utenfor Det hvite hus mandag. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I en høytidelig seremoni ved Det hvite hus signerte Biden en lov på 1200 milliarder dollar. Dette tilsvarer 10,4 billioner norske kroner, ifølge APF News.

Biden håper at den gigantiske pakka skal bidra til å gjøre ham mer populær igjen. Han har sunket på meningsmålingene de siste månedene mens inflasjonen har økt og pandemien fortsatt holder et grep om samfunnet.

- Mitt budskap til det amerikanske folk er dette: Amerika beveger seg igjen, og livet ditt kommer til å bli forandret til det bedre, sa Biden da han signerte loven.

- FIN TALE: Statsminister Erna Solberg skrøt av USAs president Joe Bidens tale til FN. Hun påpekte også ulikhetene mellom ham og forgjenger Donald Trump. Reporter/video: Vegard Kvaale Vis mer

Tverrpolitisk

Infrastrukturpakka ble vedtatt med støtte fra Demokratene og 19 republikanske senatorer inkludert republikanernes leder, Mitch McConnell. Tverrpolitisk enighet som dette har vært særdeles uvanlig i amerikansk politikk de siste åra.

Vedtaket innebærer at USA vil pøse enorme summer inn i veier, bruer, tog, havner, elektriske ladestasjoner, utskifting av gamle vannrør og utbygging av bredbåndsnett. Pakka forventes å skape mange arbeidsplasser over hele landet.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

- Edruelige

Historikere, økonomer og ingeniører Associated Press har intervjuet mener Bidens pakke er et steg i riktig retning. Men de mener samtidig at summen ikke er på langt nær nok til å reparere flere tiår hvor amerikanske myndigheter ikke har brukt nok penger på å vedlikeholde og oppgradere infrastrukturen.

- Vi må være edruelige her om gapet mellom investeringene i infrastruktur. Dette er ikke nok til å løse infrastruktur-problemene våre over hele landet, sier David Van Slyke, dekan ved Maxwell School of Citizenship and Public Affairs ved Syracuse University til nyhetsbyrået.

Biden forsøkte også uten å lykkes med å knytte infrastrukturpakka til en enda større pakke på 1,85 billioner dollar (om lag 15,9 billioner kroner) til sosiale støtteordninger, helse og klimatiltak. Dette har ennå ikke Demokratene klart å bli enige om seg imellom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer