Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sigøynere bor i sin egen dritt

Norske offiserers fordommer avsløres i en ny rapport: «Sigøynerne bor og tråkker i sin egen dritt, omtrent». «Vi var litt usikre på om vi så på dem noe over hundene vi drev og skjøt», sier offiserene i rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rapport fra Forsvaret avdekker utstrakt forakt for sigøynere og albanere blant norske militære i Kosovo, skriver Vårt Land.

Det kommer fram i en analyse utført av major Bård Mæland, stabsprest og forsker hos Feltprosten. Mæland intervjuet i 2001 og 2002 15 unge løytnanter og kapteiner med tjeneste i den norske infanteribataljonen i Kosovo.

Flere av troppssjefene ga uttrykk for et svært nedsettende syn på dem de var kommet for å hjelpe. De kom til Kosovo med sympati for albanerne og skepsis mot serberne, men holdningene endret seg etter hvert.

Albanerne blir beskrevet som dumme, arbeidssky, tyvaktige og uten kompetanse.

Mæland ble litt overrasket over befalets sterke uttalelser og holdninger. Formuleringer som «gærninger» og «forakt» ble brukt om albanerne både i intervjuene og i samtaler Mæland har hatt med befal opp til oberstløytnants nivå.

Han forklarer uttalelsene delvis som et utslag av skuffelse i forhold til idealistiske forventninger til dem man skulle hjelpe. Verst var imidlertid holdningene som ble avdekket i forhold til sigøynerne:

«Sigøynerne bor og tråkker i sin egen dritt, omtrent». «Jeg skal innrømme at vi hadde problemer med å se på sigøynerne som mennesker. Vi var litt usikre på om vi så på dem noe over hundene vi drev og skjøt».

Flere av troppssjefene som ble intervjuet ga uttrykk for et svært nedsettende syn på dem de er kommet for å hjelpe, ifølge utdrag fra rapporten som er gjengitt i Vårt Land:

  • «En lillefingernegl på en av mine soldater er mer verdt enn alle livene til alle albanere».
  • «Jeg tror mange ser på albanere som noe annet enn mennesker. Rett og slett. De er ikke som oss. Vi er der oppe, og de er der nede»
  • «Jeg har ikke noe sympati for noen av dem (serbere og albanere, red.anm.), for å være helt ærlig».
  • «Det er klart at jeg mister veldig respekt for slike mennesker som ikke har den minste evne til empati og sympati for sine medmennesker»
  • «Soldatene gir totalt f.... i de som bor der nede».

    - Hvordan skal man klare å skape et multietnisk Kosovo i tråd med FN-resolusjon 1244, når en av de etniske gruppene frakjennes menneskeverd av dem som skal sørge for at Kosovo beveger seg mot fra og fordragelighet, spør Mæland. Han mener en militær operasjon som er kommet i stand med en militær begrunnelse raskt vil viste både moralsk og politisk legitimitet, hvis fremmedhat blant soldater og offiserer får feste seg.

  • Les mer hos Vårt Land

    (Dagbladet.no-NTB)

<B>FORDOMMER: </B>Det er 15 unge løytnanter og kapteiner med tjeneste i den norske infanteribataljonen i Kosovo som er intervjuet i rapporten. SFOR-Soldatene på bildet har imidlertid ikke noe med saken å gjøre.<br>Illustrasjonsfoto: SCANPIX