- Sigøynere tvang småjenter til å stjele og tigge i Bergen

Tiltalt for grov menneskehandel.

130 VITNER: Politiadvokat Rudolf Christoffersen og politiet i Bergen har samarbeidet med politi både i Romania og Sverige.  Foto:  Leif Stang / Dagbladet
130 VITNER: Politiadvokat Rudolf Christoffersen og politiet i Bergen har samarbeidet med politi både i Romania og Sverige. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Seks sigøynere fra Romania i alderen 20 til 46 år er tiltalt for å ha tvunget fire unge jenter i alderen 13 til 17 år til å stjele, tigge og selge falske gullvarer mellom 2008 til 2010. Tiltalen lyder på grov menneskehandel, noe som kan gi opp til 15 års fengsel.

Flere av de tiltalte skal også ha gjort seg skyldig i voldtekt og seksuelle overgrep mot de mindreårige jentene.

De tiltalte har i fengslingsmøter avvist all skyld, og ser anklagene som et angrep på sigøynerkulturen. Forsvarer mener saken ikke burde vært reist.

Giftet bort datter To av kvinnene skal ha truet to mindreårige jenter til å inngå ekteskap «etter romfolkets tradisjon» i Romania. Den ene skal ha giftet bort sin egen datter tre ganger fra hun var elleve år gammel, og ha mottatt flere tusen euro for det.

En av kvinnene og to av mennene er tiltalt for voldtekt av mindreårige. Overgrepene skal ha skjedd både i Norge, Sverige og Romania.

Tiltalen omfatter også overførsel av flere hundre tusen kroner som de tiltalte skal ha skaffet seg ved straffbare handlinger.

Rullet opp Saken startet da to jenter ble pågrepet for butikktyveri i Bergen 13. oktober 2010. Tre dager etter ble en 13 år gammel jente arrestert for butikktyveri i Stavanger. Politiet i Hordaland og Rogaland samarbeidet om saken, og det viste seg at den hadde forgreninger til Sverige.

Det kom fram at barna hørte til et reisefølge som opererte både i Norge og Sverige. Seks voksne i reisefølget ble pågrepet høsten 2010, og har siden sittet varetektsfengslet. De seks er i slekt, og flere er i familie med jentene de er tiltalt for å ha misbrukt. En mann som er tiltalt for voldtekt er gift med kvinnen han skal ha misbrukt.

Omfattende etterforskning - Det har vært en omfattende og langvarig etterforskning. Vi har etterforsket i Romania og samarbeidet med svensk politi, forteller politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

Han har ledet etterforskningen og stiller som aktor i saken sammen med statsadvokat Arild Oma. Det antas at den omfattende rettssaken vil pågå fram til 6. juni. De seks tiltalte stiller med hver sin advokat, og det møter fire bistandsadvokater.

Over 130 vitner Christoffersen forteller at det er kalt inn 130 vitner fra aktoratets side. Forsvaret stiller med et betydelig mindre antall vitner. Jentene som er fornærmet i saken stiller ikke i retten i Norge.

- Vi har dommeravhør med dem på video som vil bli spilt av i retten, forteller Christoffersen. De tiltalte snakker rumensk, så det må brukes tolk under rettsmøtene.

Avviser straffskyld De tiltalte har i fengslingsmøter det siste halvannet året avvist all skyld. Advokat Are Bohne forsvarer en av dem, en 26 år gammel mann Han mener saken ikke burde vært reist.

- Tiltalen går langt i å angripe sigøynernes levesett. Det er meget spesielt at politi og påtalemyndighet reiser tiltale for forhold som ikke straffeforfølges i hjemlandet Romania. Det er der flere av forholdene de er tiltalt for skal ha foregått. Min klient har heller ikke gjort noe straffbart i Bergen. Han ble pågrepet i Sverige, forteller Bohne.

Bohne viser til at saken har vært oppe i statsråd fordi den dreier seg om handlinger begått i utlandet av utlendinger og dermed Norges forhold til et annet land.

- Jeg opplever at saken har litt politiske overtoner ved at den går så langt i å angripe sigøynernes kultur og leversett, sier Bohne som er overrasket over at regjeringen sa ja til å straffeforfølge de seks tiltalte.

(NTB)