Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sigøynerhatere vil ikke gå til venstresiden uansett

Et rødgrønt tiggerforbud vil være elendig valgflesk, mener valgforsker Frank Aarebrot.

- GÅ FORBI: .  Valgforsker Frank Aarebrot råder de rødgrønne til å gå forbi tiggerdebatten. 
Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
- GÅ FORBI: . Valgforsker Frank Aarebrot råder de rødgrønne til å gå forbi tiggerdebatten. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Høyres nestleder Bent Høie, som før var motstander av tiggeforbud og som nylig skiftet mening, tror at tigging blir et naturlig valgkamptema til neste høst.

Valgforsker Frank Aarebrot råder de rødgrønne til å holde seg langt unna.  

- Muligheten til regjeringen for å bli gjenvalgt ligger uansett ikke i denne saken. Regjeringen er nødt til å slutte og la seg presses på defensiven i småsaker. De bør heller lansere store, visjonære saker - ikke la alt koke vekk i tullete debatter, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Husk at de som «hater sigøynere» nok ikke vil gå over til venstresiden i politikk bare fordi de stemmer for et tiggeforbud, sier han.

Ny avstemning Politiet ønsker imidlertid tiggeforbud, og det kan bety ny avstemning i Stortinget.

Da forslaget om tiggeforbud var oppe i Stortinget tidligere i sommer, ble det nedstemt. Så kom romfolket til Oslo, og debatten blusset opp på ny.

Nå har Politidirektoratet rådet Justisdepartementet om å gå inn for et forbud.

- Vi har ingen formening om forslaget går igjennom eller ikke denne gangen, vi har kun gitt vår politifaglige vurdering. Det er opp til politikerne om tigging skal bli straffbart, sier fungerende avdelingsdirektør i Politidirektoratet Kristin Kvigne. 

Hun tror ikke at et eventuelt lovforbud skal bli vanskelig å håndheve.

- Tigging er veldig synlig, sier hun.

Feilslått sosialpolitikk Leder i Stortingets Arbeids- og sosialkomite Robert Eriksson (Frp) håper debatten som har rast i sommer, åpner opp øynene til de andre partiene før en eventuell ny avstemning.

- Tigging viser bare at vi har en feilslått sosialpolitikk. Å stemme mot et forbud og ikke gjøre noe med for eksempel ruspolitikken, er det samme som å akseptere at folk skal gå på gata, sier han. 

Nestleder i Justiskomiteen Jan Bøhler (Ap) sier at regjeringspartiene like før ferien gikk inn for å vurdere nye tiltak for å begrense tiggingen; de rødgrønne vil heller hjelpe folk i hjemlandet.

- Et av forslagene fra Oslo Ap er at kommunene selv skal få bestemme hvor og når det eventuelt vil være forbudt å tigge. Politidirektoratets anbefaling vil selvsagt ha betydning for de vurderingene som pågår, og inngår i prosessen, sier han.

«Ordensmessige utfordringer» Bakgrunnen for politiets krav om tiggeforbud er de ordensmessige utfordringene knyttet til utenlandske tiggere, heter det i Politidirektoratets brev til Justisdepartementet.

Ifølge brevet skyldes det dels at det er snakk om mange mennesker og dels at de ikke har bopel, noe som gjør dem ute av stand til å innrette seg på en tilfredsstillende måte.

 

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media