Sigøynerkongen bisatt

I åpen kiste ble sigøynerkongen Polykarp Karoli fulgt til graven på Vestre gravlund i Oslo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjære sigøynerfolk. Polykarp Karoli er død. Han var ikke bare en familiemann, men konge og høvding for sitt folk i Norge, Skandinavia og Europa.

Slik åpnet Mortensrud-presten Svein-Erik Skibrek den enkle, men fargerike seremonien i gravkapellet på Vestre Gravlund i Oslo. Om lag 150 medlemmer av Polykarps tallrike familie var kommet for å ta et siste farvel med den avholdte lederen. Noen var med inn i kapellet, andre holdt seg utendørs og ventet på at følget skulle komme ut. Atter andre gikk ut og inn av kapellet der sigøynerhøvdingen selv lå i en åpen kiste.

Fargerik

Gravseremonien var like fargerik som menneskene som deltok. Fem minutter på overtid ankom den røde løperen i tre forskjellige, nyinnkjøpte ruller. I all hast ble den rullet ut i alleen, der tallrike oppsatser av silkeblomster allerede viste vei til gravkammeret.

Polykarp Karoli, eller Pål Karlsen som han het på norsk, var ikke så rent lite fargerik selv heller. Født ble han på Fetsund, med aner og slekt over hele Europa. Under krigen mistet han både moren, faren, seks brødre og tre søstre. Selv var han fange i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Her i Norge ble han og familien for alvor kjent under den såkalte Karoli-saken, også kjent som «Sirkus Karoli», tidlig på 90-tallet. Fire av Polykarps barn sto tiltalt for å ha svindlet til seg over 25 millioner kroner ved hjelp av falske diamanter. To av brødrene ble dømt til fengsel i seks og fem år, mens de to andre ble idømt kortere straffer.

Polykarp Karoli var 84 år da han døde av kreft 18. juli.

Åpen kiste

Sigøynerbegravelser er ikke som andre begravelser. Tradisjonen forbyr nemlig kisten å komme i kontakt med jord. Da kona Eva, også kjent som sigøynerdronningen Lola, døde i 1996, ble det bygget et eget, nedsenket gravkammer i betong og marmor på gravlunden. Det er her, ved sin kones side, at Polykarp nå har fått sitt siste hvilested. Også på andre måter skilte seremonien seg fra det vi vanligvis opplever i Norge. Da den store kisten ble båret ut, var gravfølget akkompagnert av et sør-amerikansk fløyteorkester.

Under seremonien var sønnen René «Roma» Karlsen, et av Polykarps 14 barn, den som hele tiden var nærmest den åpne kisten. Av de 11 gjenlevende barna er det Jan Roger «Dolla» Karlsen som er den eldste sønnen.

Men ifølge familiens advokat, Birger H. Vandvik, er det den langt yngre broren René (38) som er utpekt til å være den tallrike familiens nye overhode.

- Jeg var selv til stede da Polykarp skrev sitt testament, sier Vandvik til NTB.

(NTB-Kristen Rusaanes)

PYNTET: Både innsiden og utsiden av Vestre gravslund var blomsterdekorert.Alle foto: SCANPIX
FAMILIE: Omlag 150 medlemmer av den tallrike Polykarp-familien var møtt fra i begravelsen.
ÅPEN KISTE: Polykarp Karoli ble stedt til hvile i åpen kiste.
SISTE FARVEL: I testamentet ble sønnen Rene Karoli (t.v.) utpekt til nytt familieoverhode.