Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sigøynerkongen» er død

Den selvutnevnte «Sigøynerkongen», René Karoli, døde søndag morgen.

VÆRT SYK LENGE: René Karoli døde søndag morgen. Journalist Gunnar Hultgreen forteller hvem denne mannen var. VIDEO: Dagbladet TV / Scanpix Vis mer

René Karoli (56), også kalt «Sigøynerkongen», er død. Det bekrefter sønnen, Sandrino Karoli (34), til TV 2.

Karoli har vært syk med lungekreft, og døde søndag morgen.

– Han var kjent i hele Norge. Han var en legendarisk mann, og legenden er nå vekk, sier sønnen til TV 2.

Karoli utnevnte seg selv som «sigøynerkonge» og nytt overhode i Karoli-familien da hans far Polykarp Karoli, som egentlig heter Pål Karlsen, døde i 2001.

Svindlet Norges Bank

Familien Karoli ble landskjent da flere medlemmer av familien i 1989 klarte å svindle Kredittkassen og Norges Bank for over 25 millioner kroner ved hjelp av falske diamanter.

Karoli-familien ankom banken med diamanter som ifølge falske sertifikater skulle være verdt minst 150 millioner kroner. Dette ble deponert som sikkerhet for å låne penger i banken. «Låntakerne» fikk en kredittramme på 25 millioner kroner, som de benyttet seg av.

I ettertid viste det seg at diamantene var verdt rundt 100 000 kroner. Men da hadde familien allerede stukket av med millionene.

I avisene ble svindelen omtalt som «Norgeshistoriens største bankbedrageri». De ble bredt etterlyst av politiet i tida etter svindelen, og en etter en ble de pågrepet og tiltalt.

To av brødrene ble seinere dømt til henholdsvis fem og seks år i fengsel. De to andre fikk noe lavere straffer.

René Karoli var i utgangspunktet tiltalt for medvirkning til grovt bedrageri, men aktoratet frafalt siktelsen mot ham. Karoli ble dømt til ett års fengsel for heleri av en million kroner, men ble løslatt fordi han hadde sittet 334 dager i varetekt.

SVINDEL: Svindelen ble bredt omtalt i avisene i 1989. Arkivfoto: Dagbladet 21. november 1989
SVINDEL: Svindelen ble bredt omtalt i avisene i 1989. Arkivfoto: Dagbladet 21. november 1989 Vis mer

Konflikt med annen familie

«Sigøynerkongen» er siden straffedømt en rekke ganger i forbindelse med konflikter innad i rommiljøet i Norge, og særlig knyttet til én spesiell familie.

Denne konflikten er bakgrunnen for trusselsaken fra i fjor, der Karoli ble siktet for grove trusler, blant annet med skytevåpen.

Den samme konflikten skal være grunnen til at Karoli og en av sønnene hans ble angrepet med øks og jungelkniver på Torshov Bingo i 2013.

Karoli ble alvorlig skadd, men overlevde etter omfattende operasjoner på sykehuset.

Under rettssaken ble den alvorlige konflikten mellom de to familiene synlig, da ord som «drittsekk» og «morder» ble kastet mellom Karoli og en av de tiltalte.

«Sigøynerkongen», som egentlig heter René Karlsen, skal på et tidspunkt ha ropt «alle skal dø». Fem menn ble dømt for angrepet.

Kriget om lederskapet

Dagbladets journalist Gunnar Hultgreen, som har skrevet flere saker om Karoli opp gjennom åra, forklarer at René og broren Alex «Dolla» Karoli kriget om å være «sigøynerkonge» etter at faren døde i 2001.

Det hevdes at Polykarp Karoli var lederen for 48 millioner romfolk som finnes i Europa. Det har ikke alle vært enige i, særlig ikke angivelige ledere i Sverige.

– René «Roma» Karoli var en spesiell type. Festlig på sin måte. Fargerik på alle måter. Han var ikke redd for å si hva han mente, sier Hultgreen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!