- Sigøynerne får det stadig verre

BERGEN (NTB): Sigøynernes situasjon i verden i dag er ille, og den blir stadig verre, sier professor Ian Hancock, som mottok Raftoprisen på vegne av verdens sigøynere i dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Særlig ille er situasjonen blitt etter kommunismens sammenbrudd i Øst-Europa med økt nasjonal fragmentering. I dette bildet er det ikke plass til sigøynerne. De som reiser fra Øst-Europa til Vesten, møter stengte grenser. Sist har det skjedd i Canada, forteller Hancock, som er romanifolkets representant i FN.

Professor Hancock sier at nynazismen er en spesiell trussel overfor sigøynere over alt i verden.

NRK-korrespondent Jahn Otto Johansen sier at situasjonen i ex-Jugoslavia viser hvordan sigøynerne har det. Serbere og kroater forfølger muslimene. Men alle tre gruppene, både serberne, kroatene og muslimene, forfølger sigøynerne. Hele tiden er det sigøynerne som er lettest å ta, sier Johansen.

Åpent sår

Jahn Otto Johansen sier at sigøynerne er den folkegruppen som har opplevd den største diskriminering i Norge etter krigen. - Også fra mellomkrigstiden og krigen er det forhold som ikke er gjort opp og som ligger der som åpne sår. Det norske samfunn har aldri erkjent medskyld i det holocaust som sigøynerne ble utsatt for under den annen verdenskrig. I 1934 ble en gruppe sigøynere på vei hjem til Norge avvist på grensen mellom Danmark og Tyskland etter anmodning fra norske myndigheter. De mistet senere livet i tyske konsentrasjonsleire, sier Johansen.

Også etter krigen har sigøynerne i Norge blitt tvangssterilisert og barna er blitt tatt fra dem ut fra rene rasehygieniske teorier, sier Johansen.

Professor Hancock sier at det er historiske grunner til at sigøynerne blir forfulgt. Da sigøynerne kom til Europa på 1500-tallet, ble de forvekslet med muslimer, som på den tiden truet Europa. At sigøynerne aldri har gjort krav på noe landområde, har ført til at de er blitt sett på med likegyldighet, sier Hancock. Han oppfordrer folk til å legge fra seg det romantiske hollywood-bildet av sigøynerne og se dem som de virkelig er.