DØMT: 41-åringen ble dømt i to rettsinstanser for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Her er han i 2013 på befaring i området der 16-åringen ble funnet drept.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØMT: 41-åringen ble dømt i to rettsinstanser for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Her er han i 2013 på befaring i området der 16-åringen ble funnet drept.  Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sigrid-drapsmannen kom med tilståelse etter flere samtaler med sykehuset. Så forklarte han seg til politiet

Foreldrenes bistandsadvokat mener tilståelsen er falsk. Politiet har flere ubesvarte spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne Dagbladet fortelle at 41-åringen som er dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne på Østensjø i Oslo i 2012 nå har gitt en forklaring hvor han tilstår drapet.

Foreldrenes bistandsadvokat Harald Stabell kaller det en falsk tilståelse, og sier 41-åringen har gitt den for å få bedre psykiatribehandling, melder NRK.

«Jeg blir fortalt at jeg ikke kommer meg videre i systemet hvis jeg ikke husker hva som skjedde med Sigrid. Dette, til deres informasjon, kan presse fram en FALSK tilståelse» het det i et brev som skal ha blitt sendt fra den domfelte 41-åringen til politiet i Oslo 8. juni, ifølge Stabell.

- Falsk tilståelse

Stabell sier til Dagbladet at brevet ble sendt til politiet i forkant av avhøret der mannen skal ha tilstått drapet, men at det ikke kom fram før det var gjennomført. Han sier han og foreldrene fikk brevet tidligere i sommer.

Foreldrene mener det som er forklart ikke er en tilståelse, blant annet på bakgrunn av brevet, forklarer Stabell til Dagbladet.

- Som forsvarer skulle jeg ønske jeg kunne trekke samme konklusjon og at klienten min ikke er skyldig, men jeg overlater den vurderingen til politiets etterforskning, skriver den dømte 41-åringens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Elden sa til NRK at han ikke var kjent med brevet mannen skal ha sendt til politiet i Oslo i juni

- Tilsto på sykehuset

Slik Dagbladet skrev i går, avga 41-åringen en ny forklaring til politiet i slutten av juni i år.

POLITIET MÅ ETTERFOSKE: 41-åringens forsvarer John Christian Elden sier det er politiet som må etterforske om tilståelse er riktig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POLITIET MÅ ETTERFOSKE: 41-åringens forsvarer John Christian Elden sier det er politiet som må etterforske om tilståelse er riktig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det var først etter han skal ha kommet med en tilståelse ved St. Olavs Hospital i Trondheim, avdeling Brøset, der han er tvangsinnlagt. Brøset er et psykiatrisk sykehus, og et kompetansesenter for fengselssikkerhet og rettspsykiatri.

- Det er sykehuset som varslet meg om at de etter gjentatte samtaler med han hadde fått en tilståelse. Han har fastholdt den og forklart at han ønsket å forklare seg for politiet. Han ønsket å tilstå og har gjort det både skriftlig og muntlig og erkjent forsettlig drap. Han har frafalt ønsker om å få saken gjenåpnet, forklarer Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Ubesvarte spørsmål

Politiet stiller også spørsmål om forklaring.

- Hva vi tenker om den forklaringen og verdien av den, får vi komme tilbake til. Domfelte har kommet med uttalelser til politiet om sin forklaring som gjør at vi stiller en del spørsmål rundt selve forklaringen. Vi vil gjøre flere undersøkelser og vurderinger før vi sier noe mer, sier Metlid til NRK.

Forsvarer John Christian Elden er klar på at politiet må ta denne vurderingen.

- Det er politiet som nå må etterforske om tilståelsen er riktig, eller om det fortsatt går en drapsmann løs og tilståelsen er falsk. For han har det vært viktig at både avdødes og hans familie fikk beskjed at han påtok seg det fulle ansvaret for drapet, skriver Elden.

- Ille for foreldrene

Bistandsadvokat Harald Stabell sier den oppståtte situasjonen er ille for foreldrene, og at de er misfornøyde med at det har kommet ut som at det er en tilståelse.

- Det er kjempetungt for dem hver gang saken blir omtalt i mediene, sier Stabell, til Dagbladet.

Elden beskrev den nye forklaringen slik i går overfor Dagbladet:

- Jeg kan bekrefte at vår klient nå erkjenner og har tilstått at det var han som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne. Han ønsket at Sigrids etterlatte skulle bli varslet og få faktum. Derfor avga han ny politiforklaring, hvor han forklarte seg om forsvinningen og drapet.

Forsvant sporløst

Sigrid forsvant sporløst 4. august 2012. Saken vakte enorm oppsikt. En stor politiaksjon ble iverksatt, og flere hundre frivillige deltok i letingen etter den 16 år gamle Oslo-jenta.

Forsvinningen - som endte opp som en drapssak - preget i mange uker nyhetsbildet i Norge.

SÅR TVIL: Foreldrenes bistandsadvokat Harald Stabell sier familien mener mannens tilståelse er falsk. Foto: NTB scanpix
SÅR TVIL: Foreldrenes bistandsadvokat Harald Stabell sier familien mener mannens tilståelse er falsk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Først en måned etter at Sigrid sporløst forsvant, ble hun funnet drept.

Dagbladet er kjent med at 41-åringen har avgitt en detaljert forklaring på hva som skal ha skjedd da den 16 år gamle Oslo-jenta forsvant for fire år siden, og at han i det siste forklaringen erkjenner de faktiske forhold.

Det er denne forklaringen politiet nå stiller spørsmål ved.

- Kjørte på henne

41-åringen skal ha forklart at han var sliten, trøtt, paranoid og veldig syk den kvelden Sigrid ble påkjørt og deretter drept.

41-åringen skal ha forklart at han var ute og kjørte bil kvelden Sigrid forsvant, men at han ikke så den unge jenta før han hadde kjørt på henne.

Mannen som i 2013 ble dømt til tvungen psykisk helsevern har forklart at han deretter løftet Sigrid inn i bilen og la henne i baksetet. og at hun på dette tidspunkt ikke skal ha vært ved bevissthet.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: NTB Scanpix / Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

I sin tilståelse hevder 41-åringen at han egentlig tenkte å kjøre til Oslo legevakt, men at han ombestemte seg.

Kom til bevissthet

41-åringen skal ha tatt Sigrid med inn i en campingvogn. Her skal han så ha forårsaket hennes død etter ha slått henne i hodet.

Ifølge forklaringen hevder 41-åringen at han ønsket å slå henne i svime, men at det aldri var meningen å slå Sigrid slik at hun døde.

41-åringen hevder videre at han deretter forsøkte å gjenopplive Sigrid flere ganger.

Skjulte spor

Etter at den 16 år gamle jenta var drept, og 41-åringen forsøkte å gjemme kroppen hennes og prøvde å skjule sporene i bilen og i campingvogna.

Etter at liket var gjemt og sporene forsøkt vasket bort, skal 41-åringen ha reist til Ålesund. Der skal han ha oppholdt seg i seks dager, før han returnerte til Oslo.

Mannen som nå har valgt å legge kortene på bordet, og etter fire år har tilstått å ha drept Oslo-jenta, har forklart at han sliter med å huske hva som skjedde.

- Jeg tenker på om det finnes flere detaljer som jeg har glemt, skal 41-åringen ha sagt.