Sigrid styrer fredsprisskuta

Sigrid Langebrekke (63) har møtt Dalai Lama, Yassir Arafat og Desmond Tutu. - Men jeg ber aldri om autografer, sier arrangementssjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRAND HOTELL/NOBEL-INSTITUTTET (Dagbladet.no): Klokka er ni i dag tidlig. Sigrid Langebrekke springer rundt i lobbyen på Grand hotell og leter etter et svensk tv-team. Noen beskjeder skal overbringes.

- Det er veldig travle dager her nå, men alt er under kontroll, kvitrer Langebrekke, som jobber som arrangementssjef ved Det Norske Nobelinstituttet.

Drømmejobb
Her har Langebrekke jobbet helt siden 1989 «da Dalai Lama fikk fredsprisen».

- Det er kanskje drømmejobben, ja. Det finnes jo ikke andre Nobel-jobber i Norge, i hvert fall. Så ja, det er et veldig nobelt arbeid, sier Langebrekke før hun rasker nedover trappene på Nobel-instituttet.

Flere beskjeder skal videreføres. Og nede i resepsjonen er mangeårige leder av Nobel-komiteen, Ole Danbolt Mjøs, på vei ut.

- Jeg må bare si noe til Mjøs. Et øyeblikk, smiler Langebrekke.

Trådkontroll
Sigrid Langebrekke er en av sju ansatte ved Det Norske Nobelinstitutt. Som arrangementansvarlig, har 63-åringen ansvaret for Nobel-arrangementet i Oslo i samfulle tre dager. «Sigrid, ja. Hun er dem som holder kontroll på alle trådene», sier flere personer i fredspristeamet til Dagbladet.no.

- Haha. Jeg gjør kanskje det, ler hovedpersonen sjøl, før hun tar opp telefonlista si for å gi ytterligere beskjeder.

I går var hun på flyplassen for å møte årets fredsprisvinner Martti Ahtisaari og hans kone på flyplassen. I dag passer hun på at alt og alle er i orden på Grand Hotell, Nobelinstituttet og på Oslo Rådhus, hvor det er generalprøve foran torsdagens fredspriskonsert.

Langebrekke er også svært medvirkende i prosessen med å finne programledere og artister til den store Nobels fredspriskonsert torsdag.

- Det holder vi på med hele året. I tillegg får fredsprisvinnerne komme med innspill til programmet. Ahtisaari har valgt sin finske venn og komponist Ralph Gothoni og Elina Vähälä, som spiller fiolin, sier Langebrekke.

Diplomat
Neste år kan Langebrekke feire 20-årsjubileum som Nobel fredspris' fikser og organisator.

- Men jeg har ikke tenkt på noen spesiell feiring ennå, sier hun til Dagbladet.no.

Sjekker klokka og telefonen sin. Det er mye mer som skal ordnes.

- Om jeg har noen favoritter? Nei, hehe. Det har jeg ikke, smiler han.

Fest og basar i Sverige

Mens vi svirrer i gangene til Nobelinstituttet og venter på at fredsprisvinner Martti Ahrtisaari skal komme, kommer en rekke andre fredsprismennesker bort og forteller god-ord om Sigrid Langebrekke. Hun er en tydelig effektiv og vel ansett person. En annen ting folk legger vekt på, er at det norske Nobelinstituttet har sju ansatte. Langt færre enn i den svenske Nobel-komiteen, får vi vite.

- Her i Norge gjør de få ansatte alt. I Sverige er det langt mer pomp og stas. Svenskene har også tatt opp konserten etter oss. Vi vet de er sjalu på den, ler en kvinne som har jobbet med fredsprisen i Oslo i mange år.

Personen fortsetter:

- Jeg har hørt fra journalister som har dekket begge at det er veldig verdig her i Oslo. I Sverige er det mer tiara, fest og basar. Her er det nobelt, sier hun.

- Det er en nobel jobb. Og jeg har kontroll, smiler Sigrid Langebrekke.

Før hun springer videre. Mer skal fikses.