NEKTER STRAFFSKYLD: Forsvarer John Christian Elden og advokatfullmektig Ida Andenæs og den den dømte sunmøringen før ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. I dag startet ankesaken i Borgating lagmannsrett i Oslo.  Bak t.h. advokat Harald Stabel.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Forsvarer John Christian Elden og advokatfullmektig Ida Andenæs og den den dømte sunmøringen før ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. I dag startet ankesaken i Borgating lagmannsrett i Oslo. Bak t.h. advokat Harald Stabel. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Sigrid-tiltalt vedgår at han var i campingvogna drapsnatten

Mannen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne sa i retten tirsdag at han var i campingvogna i låven på Bryn da man regner med at 16-åringen ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Jeg lå sannsynligvis i campingvogna og sov den natten, sa 38-åringen fra Ålesund helt innledningsvis i forklaringen sin. På spørsmål fra lagdommer Hedda Remen om hva han gjorde dagen etter, svarte han:

- Jeg var inne i vogna hele søndagen, med avskrudd telefon.

Borgarting lagmannsrett startet tirsdag behandlingen av anken til mannen påtalemyndigheten mener bortførte, dumpet og drepte 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne sommeren for to år siden. Og som ventet stilte den tiltalte ålesunderen seg helt uforstående til anklagene i tiltalen.

Han avviste også at han var psykotisk i denne perioden.

- Det er tydelig at noen har vanskelig for å skille mellom stress og psykose, kommenterte han.

Endret forklaring Da drapet på Sigrid ble behandlet i Oslo tingrett i fjor høst, ville ikke 38-åringen kaste lys over hvor han var den aktuelle natten, utover å si at han var på «hemmelig sted». Nå plasserer han seg imidlertid på stedet der påtalemyndigheten mener jenta ble drept, på det tidspunktet rettsmedisinerne mener drapet mest sannsynlig fant sted.

Det har vært umulig for rettsmedisinerne å fastslå sikkert dødsårsak og -tidspunkt, fordi det tok relativt lang tid fra drapet fant sted til bylten med liket av jenta ble funnet på Sofiemyr i Oppegård. De mener imidlertid at hun ble drept en gang i løpet av søndag 5. august 2012.

Åstedsundersøkelsene og blodspor i vogna viser dessuten at jenta må ha blitt utsatt for betydelig stump vold mot hodet mens hun fortsatt var i live. Siste livstegn fra henne var telefonaktivitet et drøyt kvarter over midnatt, natt til søndag 5. august.

Elden: Roter med datoer Tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden, er usikker på hvor detaljert 38-åringen tidligere har forklart seg om sine bevegelser den aktuelle natten. Han mener likevel den endrede forklaringen trolig skyldes at mannen surrer med datoer.

38-åringen kan ha forskjøvet hendelsesforløpet med ett døgn, antyder han.

- At han roter sammen dette, halvannet år etter hendelsene, synes jeg ikke er så rart, sier Elden til NTB.

Aktor, statsadvokat Nina Prebe, bekrefter at hun vil bore mer i det 38-åringen har sagt så langt rundt dette aktuelle døgnet når hun fortsetter sin utspørring onsdag morgen.

- Hva jeg synes om de forskjellige bevisene, vil jeg komme tilbake til når jeg skal holde min prosedyre, sier hun.

Plassert bak tiltalte Foreldrene til Sigrid syntes tydelig preget da de tirsdag formiddag ble plassert i retten slik at de ble sittende rett bak mannen som er tiltalt for å ha drept datteren deres. Bistandsadvokat Harald Stabell poengterer at det ikke var mulig å plassere aktørene annerledes, fordi den ene halvdelen av salen er satt av til juryen.

Det er en tilleggsbelastning for foreldrene å gjennomgå saken på ny, sier advokaten. Sigrids far poengterte da han forklarte seg at roen som har vært rundt saken siden dommen ble avsagt i tingretten har gjort familien godt.

Det var varm sommernatt da Sigrid gikk hjemover fra venninnens hus og mot sitt eget hjem halvannen kilometer unna. Hun kom aldri hjem. Urolig gikk faren ut i natten for å lete etter henne en snau time etter at hun skulle ha vært hjemme.

- Det å gå i fire uker uten å vite hva som hadde skjedd, var helt grusomt. Uvissheten var helt forferdelig, sa han.

(NTB)

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble 16 år gammel.
Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble 16 år gammel. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer