BLE DREPT: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept av en 39 år gammel mann som nå er dømt til psykisk helsevern. 
Foto: Privat / NTB scanpix
BLE DREPT: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept av en 39 år gammel mann som nå er dømt til psykisk helsevern. Foto: Privat / NTB scanpixVis mer

Sigrids drapsmann dømt til tvungen behandling

Det ble klart i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gamle mannen som juryen mener drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), ble onsdag dømt til tvungent psykisk helsevern.

Borgarting lagmannsrett hadde i realiteten ikke noe annet valg enn å dømme 39-åringen til overføring til tvungent psykisk helsevern. Juryen fant at mannen ikke var skyldig i strafferettslig forstand, noe som medfører at han ikke kan dømmes til straff.

39-åringen er også dømt til å betale 100 000 kroner i oppreisning til hver av jentas foreldre. Det er langt under det bistandsadvokat Harald Stabell la ned påstand om.

Reaksjonen er i tråd med aktors påstand og bygger ikke minst på den tungtveiende konklusjonen til rettspsykiatrisk sakkyndig Kjersti Narud rett før saken ble tatt opp til doms:

- Ja, jeg sier han «må» og ikke «bør» få behandling. Det er den eneste muligheten for å redusere risiko for alvorlige voldshandlinger, sa Narud.

Hun mener 39-åringen ikke nødvendigvis mangler vilje til å snakke inngående om de alvorlige anklagene, men manglende evne.

- Tidligere opplevde jeg det slik at han selv valgte ikke å snakke om tiltalen. Men nå vurderer jeg ham som så syk at han egentlig ikke kan fortelle hva som skjedde, at det er sykdommen som styrer ham, sa Narud.

Drept og dumpet Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø rett over midnatt natt til søndag 5. august 2012. En måned senere ble liket funnet, innpakket og svært godt skjult, på Sofiemyr utenfor Oslo. Liket bar preg av å ha ligget der i relativt lang tid.

Kriminalteknikerne, etterforskerne og rettsmedisinerne har ikke kunnet fastslå sikkert hvor, hvordan eller når hun ble drept.

Aktoratet mener etterforskningen viser at det var den da 38 år gamle ålesunderen som bortførte henne fra Østensjø, tok henne med til campingvogna han disponerte på Bryn og utsatte henne for vold der, for så å dumpe liket.

- Han er fortsatt uenig og fastholder at han ikke har forvoldt Sigrids død, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Også Oslo tingrett pekte ut 38-åringen som gjerningsmann da retten behandlet saken. Tingretten konkluderte også med at han var psykotisk på handlingstidspunktet og derfor strafferettslig utilregnelig.

Kan være fri om ett år Den 16 år gamle jentas foreldre har aldri lagt skjul på at de mener mannen skulle vært straffet. Ifølge bistandsadvokat Harald Stabell fastholdt de etter at juryen svarte ja på spørsmålet om det var han som drepte datteren deres, at han burde vært dømt til forvaring.

Mannen kan teoretisk sett være ute i frihet et drøyt år etter at dommen mot ham er rettskraftig. Det er på dette tidspunktet han har første anledning til å begjære seg utskrevet. Deretter kan han levere en slik begjæring en gang i året til han er utskrevet.

Påtalemyndigheten er uansett forpliktet av loven til enten å bestemme at reaksjonen skal opphøre når det har gått tre år eller bringe spørsmålet inn for domstolen for avgjørelse.

(NTB)