Sigurd Allern og Dagbladet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Etter at Sigurd Allern trakk et intervju med Dagbladet, har det oppstått en debatt om journalistikkens vilkår og politikkens relevans. I et innlegg Allern skrev i Dagbladet i går, går det fram at vår første professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo selv ønsker å bestemme rammene når han skal intervjues. Professoren er villig til å snakke om mediefaglige spørsmål, men er betydelig mer reservert når spørsmålene dreier seg om hans tilknytning til den marxist-leninistiske bevegelsen. Et slikt forsøk på å redigere Dagbladet kan avisa selvfølgelig ikke akseptere. Av folk som jobber i eller med mediene må det forventes en helt annen form for åpenhet.
  • Forut for ansettelsen av Allern pågikk det en til dels het debatt om hans kvalifikasjoner og politiske fortid. Noen mente Allerns fortid som leder i AKP (m-l) diskvalifiserte ham fra stillingen. Det har ikke vært Dagbladets oppfatning. Vi er mot politisk yrkesforbud. Alminnelige faglige kriterier skal være avgjørende når det gjelder ansettelse i vitenskapelige stillinger.
  • Samtidig er det oppsiktsvekkende hvordan Sigurd Allern i årevis har veket unna diskusjonen om viktige spørsmål som gjelder ytringsfriheten og totalitær tenkning. Her burde Allern ha mye å bidra med. Han satt jo i ledelsen i et stalinistisk parti. Men heller ikke nå synes han å ha noen evne eller vilje til å dele sine synspunkter og erfaringer fra denne perioden i norsk politisk historie.
  • I sitt forskningsarbeid har Sigurd Allern levert viktige bidrag om mediene fra en maktkritisk synsvinkel. Samtidig er det påfallende hvor liten interesse han synes å ha for grunnlaget for den maktkritiske posisjonen, dvs. ytringsfriheten og det liberale demokrati. Allern er mer opptatt av å konstruere økonomibaserte mediemodeller, ofte med konspirativt tilsnitt. Nå mener han seg også forfulgt av gamle SV-ere og journalister som skal ta hevn fordi han skrev ei kritisk bok om den politiske journalistikken på Løvebakken.
  • Det er ingen god begynnelse på et professorat i journalistikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer