RASER:  Klomsæt er blitt fratatt advokatbevillingen sin etter påståtte lekkasjer i 22. juli-saken.

Vedtaket om tilbakekall av bevilgningen skal opp for Oslo tingrett neste uke - og nå er den kjente advokaten opprørt fordi han ikke får full tilgang til kommunikasjonen som har gått fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet (TA) til Advokatbevillingsnemnda (AN) i saken. Foto: Faksimile fra saksdokumentene
RASER: Klomsæt er blitt fratatt advokatbevillingen sin etter påståtte lekkasjer i 22. juli-saken. Vedtaket om tilbakekall av bevilgningen skal opp for Oslo tingrett neste uke - og nå er den kjente advokaten opprørt fordi han ikke får full tilgang til kommunikasjonen som har gått fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet (TA) til Advokatbevillingsnemnda (AN) i saken. Foto: Faksimile fra saksdokumenteneVis mer

Sigurd Klomsæt vil vite hva som står her

Kjendisadvokaten raser mot det han mener er hemmelighold i papirene som avgjør hans levebrød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klomsæt er blitt fratatt advokatbevillingen sin etter påståtte lekkasjer i 22. juli-saken.

Vedtaket om tilbakekall av bevilgningen skal opp for Oslo tingrett neste uke - og nå er den kjente advokaten opprørt fordi han ikke får full tilgang til kommunikasjonen som har gått fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet (TA) til Advokatbevillingsnemnda (AN) i saken.

I dokumentene han har fått oversendt er flere sider sladdet og innholdet hemmeliggjort.

Han har prøvd dette for retten i Oslo tingrett, uten å få medhold.

- Oversett Dette provoserer den kjente advokaten, som mener han ikke får mulighet til å forsvare seg.

- Jeg skal nå møte i retten uten å vite hvilke vurderinger som er gjort fra dem som har tatt fra meg mitt levebrød. Jeg får ikke vite hvem de har snakket med, hva de vektlegger og kan ikke vurdere om det de har gjort er riktig. Jeg føler at min rettsikkerhet er satt på spill og at mine rettigheter er totalt oversett, sier Klomsæt til Dagbladet.

- Det er åpenbart noe med deres behandling av saken som ikke tåler dagens lys, mener advokaten.

- Vi deler ikke Klomsæts oppfatning her. Vedtaket om tilbakekall av hans advokatbevilling skal for øvrig prøves av tingretten neste uke, kommenterer seniorrådgiver Dag Eriksen hos TA.

Nekter å betale Oslo tingrett skal i februar ta stilling til hvorvidt Klomsæt skal betale et forelegg på 20 000 kroner etter påstander om at han lekket dokumenter til pressen da han var bistandsadvokat i 22. juli-saken. Klomsæt har nektet å vedta forelegget han er blitt ilagt av Asker og Bærum politidistrikt.

Fra før er han blitt fratatt advokatbevillingen på grunn av lekkasjesaken. Han har ikke fått medhold i klager på avgjørelsen.

- Jeg er blitt satt i en situasjon hvor jeg må bevise min uskyld. Tilsynsrådet skjuler sine vurderinger og gjør det umulig for meg å argumentere mot eller kontrollere at deres vedtak er riktig, sier en rasende Sigurd Klomsæt.

Den erfarne advokaten mener både forvaltnings- og offentlighetsloven er på hans side i saken - men fikk altså ikke medhold i tingretten.

Unntatt offentlighet Tilsynsrådet kan meddele en irettesettelse eller advarsel dersom de avdekker regelbrudd begått av advokater. Dersom Tilsynsrådet mener at forholdene er så alvorlige at advokatbevillingen bør tilbakekalles fremmer de forslag om dette til Advokatbevillingsnemnda, som avgjør dette.

- Dette er organinterne dokumenter som kan unntas fra partsinnsyn, noe vi har valgt å gjøre i denne saken. Dette er en konkret vurdering som vi har kommet til i dette tilfellet, sier seniorrådgiver Dag Eriksen hos TA til Dagbladet.

Eriksen mener Klomsæt har hatt alle muligheter til å forsvare seg.

Politianmeldelse - Står det ting bak sladden som Klomsæt ikke kjenner til?

- Det står åpenbart ting bak sladden som han ikke har sett - der står sekretariatets forslag til Tilsynsrådets styre. Men det er bare et forslag, så treffer selvsagt de sin egen beslutning.

Mandag gjorde Klomsæt det kjent at han politianmelder både TA og AN for brudd på arkivloven som skal sikre offentlig innsyn.

Han mener arkiveringsrutinene hos de to organene gjør at samfunnet har manglende mulighet for å kontrollere arbeidet de gjør.

KJEMPER: Advokat Sigurd Klomsæt kjemper for sitt liv som advokat. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KJEMPER: Advokat Sigurd Klomsæt kjemper for sitt liv som advokat. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer