Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sigurd Køhn solodebuterer

- a-ha gjorde meg jazza Hans navn er Sigurd, og han fryda seg da han fikk spille sax på a-has verdensturnèer. - a-ha gjorde meg jazza, hevder Sigurd Køhn (36) som i disse dager lanserer sitt første solo-album.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg turnèrte sammen med a-ha var det vanlig at vi hadde lydsjekk klokka fem. Etter at den var ferdig pleide Morten, Pål og Magne å reise tilbake til hotellet i påvente av at showet skulle begynne noen timer seinere. Jeg, derimot, valgte å bli igjen på konsertstedet. Og der sto jeg, på en arena i Sør-Amerika eller noe slikt, og ble mer og mer opptatt av jazz. Det var begynnelsen på den jazz-plata jeg nå gir ut på egenhånd, foklarer Sigurd Køhn.

Ringen sluttet

Med «More Pepper, Please», som soloplata heter, er ringen sluttet for Køhn. Han begynte som aktiv jazz-musiker på legendariske Club 7 på slutten av 70-tallet. Siden har han stort sett spilt alt annet, både pop, fusion, funk og blues.

- Jazz-miljøet rundt Club 7 var rett og slett for dopa. Flere av de beste musikerne i generasjonen over meg er rett og slett forsvunnet som en følge av fyll og dop. Selv måtte jeg flykte til et langt snillere musikkmiljø. Lava ble redningen for meg, sier han.

- I det siste har jeg blitt mer og mer klar for jazzen igjen. Jeg har hatt et behov for å lodde dypere. For uansett hvordan du vrir og vender på det ligger det en mer intellektuell utfordring i jazz enn i pop, sier Køhn.

Jazz er hipt!

«More Pepper, Please» karakteriserer han som en tradisjonell jazzplate spilt på en moderne måte.

- Jeg er i opposisjon til den offisielle norske jazzen der det handler om å skrive et eller annet sært bestillingsverk til en festival, sier han for å forklare den usedvanlig streite stilen han har lagt seg på på soloplata.

Køhn har selv stor tro på jazzens framtid.

- Vi har nå en ny generasjon hipsters som velger seg jazzen. Trenden går mot en mer urban kultur, og der spiller jazzmusikk en viktig rolle. Se på Stockholm. Byen florerer av jazzklubber der byens absolutt hippeste frekventerer, sier Køhn. Plata laga han da han trodde han hadde to uker fri fra The Real Thing, gruppa han spiller i til daglig. Friukene tok han feil av, men plate ble det likevel.

- Dette er en nullbudsjettplate. Slik sett tjener jeg bedre på å gjøre alt sjøl istedenfor å være salderingspost på et stort selskap, påpeker Køhn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media