DROPPER AVSTEMNINGEN: Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir blir hjemmesitter ved folkeavstemningen om Icesave-avtalen lørdag. Foto. SCANPIX / Ints Kalnins / REUTERS
DROPPER AVSTEMNINGEN: Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir blir hjemmesitter ved folkeavstemningen om Icesave-avtalen lørdag. Foto. SCANPIX / Ints Kalnins / REUTERSVis mer

Sigurdardottir dropper «meningsløs» avstemning

Folkeavstemningen om Icesave-avtalen går sin gang i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Folkeavstemningen om Icesave-avtalen går sin gang lørdag. Men statsminister Jóhanna Sigurdardóttir synes den er meningsløs og vil ikke delta.

- Jeg synes ikke jeg skal ta stilling. Det er trist og meningsløst at den første folkeavstemningen siden demokratiet ble innført, handler om noe som allerede er gått ut på dato, sier statsministeren til avisa Frettabladid fredag.

- Ingen snakker lenger for denne avtalen etter at mye har endret seg de siste ukene og vi allerede har fått mye bedre betingelser, sier hun.

Gjennom forhandlinger med Storbritannia og Nederland den siste tiden er det kommet tilbud om bedre betingelser for tilbakebetaling av Icesave-gjelda som gjør at Island allerede kan få en bedre avtale enn den folk stemmer over.

Dermed har selv de som er for en avtale, ingen grunn til å stemme ja. Ifølge meningsmålingene vil 75 prosent stemme nei. Mange av dem som ville stemt ja, blir trolig sittende hjemme.

Blir ikke avlyst

Dagen før avstemningen er det likevel ingen lenger som snakker om å avlyse eller utsette den. Alt valgmaterialet ble sendt til de 230.000 velgerne mandag, og flere tusen islendinger har allerede forhåndsstemt.

- Folkeavstemningen skal gå sin gang. Vi har forsøkt å løse saken på en annen måte enn ved en folkeavstemning, men nå har tiden gått ut, sa finansminister Steingrimur Sigfusson i Alltinget torsdag.

Han la imidlertid til det at teknisk sett fortsatt er mulig å avlyse avstemningen helt fram til fredag kveld.

Den eneste måten folkeavstemningen kunne vært unngått på, var om Island hadde oppnådd en avtale om bedre betingelser med Storbritannia og Nederland som var god nok til at også opposisjonen kunne godta den.

Men siden avstemningen ikke lenger er om realiteten i saken, gjør den knapt noen forskjell lenger. Avstemningen er derfor først og fremst blitt en ventil for at folk kan uttrykke sitt sinne over uføret Island har havnet i.

Forhandlinger fortsetter

Forhandlingene har pågått i London hele uka, og regjeringen forsøker nå å tone ned betydningen av et nei så godt den kan.

Den islandske forhandlingsdelegasjonen er fortsatt i London, og regjeringen sier at forhandlingene kommer til å fortsette etter folkeavstemningen neste uke.

Avtalen det forhandles om, er hvordan Island skal tilbakebetale 30 milliarder kroner den britiske og den nederlandske regjeringen la ut for å dekke tapene til 340.000 innskytere da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende høsten 2008.

Island må trolig likevel ikke betale tilbake fullt så mye, siden det er håp om at opptil 90 prosent kan dekkes gjennom salg av eiendelene til de konkursrammende bankene.

Eiendommer kan selges

Etter finansakrobatenes elleville ritt før kollapsen sitter Island igjen med hoteller, eksklusive forretninger og flyselskap over hele Europa, blant annet Hotel Angleterre i København. Men prosessen kan ta mange år, og det er uklart hvor mye eiendommene er verdt.

Det islandske myndigheter frykter mest dersom det blir nei i folkeavstemningen og det ikke blir noen avtale om Icesave, er at redningspakken fra Det internasjonale pengefondet (IMF) kan blokkeres av Storbritannia og Nederland.

Island kan også møte tøffere vilkår på det internasjonale kredittmarkedet. I begge tilfeller kan resesjonen blir både lengre og dypere.

Det er også usikkert om den rødgrønne regjeringen kan overleve et nei ved folkeavstemningen, men observatører på Island toner ned dette siden det ikke fins troverdige alternativer.

(NTB)