- Sigvard måtte dø

LIERNE (Dagbladet): Sauebonden Martin Haugen kom over merkebjørnen Sigvard mens den lå og spiste på en av sauene hans. Han hevder at dette er en bjørn som har gjort enorm skade, og at den derfor måtte drepes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjøt for å begrense skaden og unngå et blodbad i saueflokken. I et slikt tilfelle må jeg kunne påberope meg nødvergeretten, sier Haugen til Dagbladet.

Det er i strid med uttalelser fra viltforvalter Paul H. Pedersen ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, som sier at Sigvard har drept sau før, men at den ikke er en betydelig skadeforvolder.

Ringte politiet

Martin Haugen ringte selv til politiet i går formiddag og fortalte at han hadde drept en bjørn. Lensmann Hallgeir Buran i Lierne kommune i Nord-Trøndelag sier at saken er under etterforskning.

- Det er i dag ingen fellingstillatelse på bjørn i Lierne. Derfor vil vi etterforske om fellingen av den merkede bjørnen Sigvard er lovlig eller ulovlig, sier Buran.
Han regner med at det vil ta flere uker før de har noen konklusjon klar. Den drepte bjørnen ble i går obdusert på åstedet av bjørneforsker Ole Jakob Sørensen.

Savnet lam

Martin Haugen og kona Eli-Margreta gikk for å se etter et bortkomment lam i Portfjellet seint lørdag kveld.

- Det var i den forbindelse vi så bjørnen ligge og spise på en av sauene våre. Vi diskuterte saken oss imellom og bestemte oss for å ta den. Vi måtte prøve å hindre bjørnen fra å gjøre mer skade, sier Haugen.

På 250 meters avstand avfyrte han to skudd med sin 30,06-kalibrete Remington punktmauser, som han vanligvis bruker til elgjakt.

- Bjørnen brølte kraftig, så jeg trodde jeg hadde truffet den skikkelig, men så reiste den seg og forsvant inn i et kratt. Den gikk veldig sakte, så vi hadde kontroll på den, sier Haugen.

Nye skudd

Cirka klokka 23.45 lørdag kveld - vel en time etter at han avfyrte de to første skuddene - skjøt han to nye skudd. Da brølte bjørnen på nytt og sank i bakken.

- Det var aldri noen fare for meg og min kone. Vi gikk forsiktig fram for å unngå problemer, sier Haugen.
Han hevder å ha sett i kikkert etter et bånd rundt bjørnens hals. Da han ikke så noe slikt, regnet han det som sikkert at den ikke var merket. Først da han seinere kom bort til den drepte bjørnen, så han at den bar et merke.

- Hadde jeg visst at det var en merket bjørn, ville jeg vært mer skeptisk til å avlive den, sier Haugen.

Han mener å kjenne denne bjørnen spesielt godt: Det skal være bjørnen som de søkte om fellingstillatelse på i fjor, etter at den hadde tatt en rekke sauer og lam.

NØDVERGE: Sauebonden Martin Haugen hevder at han skjøt Sigvard i nødverge.