SKUTT FLERE GANGER: Khai Ngoc Dinh (innfelt) ble skutt og drept i dette parkeringshuset på Grønland i Oslo 17. juni. (Mannen ved parkeringsautomaten har ingen tilknytning til saken).
SKUTT FLERE GANGER: Khai Ngoc Dinh (innfelt) ble skutt og drept i dette parkeringshuset på Grønland i Oslo 17. juni. (Mannen ved parkeringsautomaten har ingen tilknytning til saken).Vis mer

- Sikker på at det var et planlagt hevndrap

Enken etter Khai Ngoc Dinh (44) fikk sjokkbeskjed i dag. Bistandsadvokat Christine Hamborgstrøm er ikke i tvil om motivet for skytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag skrev Dagbladet at Khai Ngoc Dinh (44) døde etter å ha blitt skutt flere ganger mens han satt i sin egen bil i parkeringshuset på Grønland i Oslo.

De samme opplysningene fikk drapsofferets kone tidlig fredag. Politiet har tidligere informert henne om dødsårsaken, men den svært pregede kvinnen oppfattet da ikke budskapet.

- Det var først i dag det gikk opp for henne hva hennes mann har blitt utsatt for. Hun er i sjokk og sorg, det var ekstra ille å få høre hvordan drapet hadde skjedd, sier bistandsadvokat Christien Hamborgstrøm til Dagbladet.

- Hevn etter frifinnelse Politiets hovedspor er at drapet var et hevnangrep etter at Khai Ngoc Dinh ble frifunnet for drapsforsøk etter at en mann ble knivstukket på en norskvietnamesisk klubb i Oslo i 2012. Tiltalte ble først dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett, men dommen ble anket, og i Borgarting lagmannsrett ble Khai Ngoc Dinh blankt frifunnet av juryen.

Advokat Hamborgstrøm, som var forsvarer i drapsforsøksaken, mener politiet er på riktig spor og at slektninger av offeret i 2012-saken står bak skytingen og hadde planlagt den i forkant.

- Jeg er ikke i tvil om at hevn er motivet, og at siktelsene vil bli utvidet til å gjelde overlagt drap. Dette er gjerningspersoner som ikke har respektert den frifinnende dommen, sier Hamborgstrøm til Dagbladet.

Hun påpeker at Khai Ngoc Dinh i Borgarting lagmannsrett også ble frikjent for oppreisningskrav av fagdommerne, noe som innebærer at retten anså det som mindre enn 51 prosent sannsynlig at tiltalte var skyldig i knivstikkingen.

- Hevntrusler Etter renvaskingen av 44-åringen skal han og familien hans ha blitt utsatt for alvorlige trusler

- Det har blitt gitt uttrykk for at dette skulle hevnes, sier bistandsadvokaten.

Det er etter drapet etablert sikkerhetstiltak rundt enken, som ennå føler seg truet av den norskvietnamesiske slekta som er i politiets søkelys.

- Hun føler seg utrygg. Nå er hennes eneste ønske at alle gjerningspersonene blir tatt, tiltalt, dømt og får den straff de fortjener, sier Hamborgstrøm.

Skjøt inn i bil Opptakene fra overvåkningskameraer i parkeringshuset tyder på at så mange som fem mistenkte kan ha vært ved åstedet da skytingen skjedde, etter det Dagbladet erfarer. Én teori er at gjerningspersonene ventet ved den faste parkeringsplassen til Khai Ngoc Dinh (44), som sammen med kona og parets mindreårige sønn bodde i en leilighet i et boligkompleks tilknyttet parkeringshuset.

Khai Ngoc Dinh satt etter alt å dømme inne i sin egen bil da skytingen startet. Den var trolig så omfattende at han ikke hadde noen mulighet til å overleve.

Etter det Dagbladet får opplyst ble det løsnet så mange skudd mot bilen at politiet har undersøkt om gjerningsmennene kan ha brukt automatvåpen. Flere av skuddene traff 44-åringen, som trolig døde etter kort tid.

Like over midnatt ble han funnet av en vekter i parkeringshuset, og politiet slo umiddelbart drapsalarm.

Mange beslag og tekniske spor Til tross for bruken av skytevåpen og flere involverte, tyder lite på at gjerningspersonene hadde planlagt hvordan de skulle holde sin egen identitet skjult. Overvåkningsbilder av mistenkte og fluktbilen gjorde sammen med tidligere miljøkunnskap at politiet raskt fant fram til noen av de antatte involverte, og allerede påfølgende dag ble hele ni personer pågrepet.

I tillegg til at den antatte fluktbilen ble funnet brennende på Kløfta rundt 18 timer etter drapet ble det også gjort flere interessante tekniske funn i forbindelse med selve pågripelsene. Blant annet har de siktede blitt undersøkt fysisk med tanke på avsetning av kruttrester fra skytevåpen.

- Det er gjort flere hundre beslag i saken som vi nå gjennomgår for å se hvilken informasjon det kan gi oss. Det er rutine å innhente blant annet mobiltelefoner, datamaskiner, klær og ulike gjennstander i tillegg til undersøkelser på selve personene, sier politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen til Dagbladet.

Etterforskerne har ennå ikke kontroll på alle personene som var ved selve drapsåstedet, og frykter at noen av dem har stukket av til utlandet. I tillegg undersøker politiet om enda flere kan ha bistått gjerningspersonene før eller etter ugjerningen.

- Det er grunn til å tro at det er flere involverte enn de vi har pågrepet, og det har naturlig nok betydning for hvordan etterforskningen legges opp, sier politiadvokat Ingebrigtsen til Dagbladet.

Nekter straffskyld Fem av de pågrpene er siktet for selve drapet eller medvirkning til det, mens fire knyttes til bistand gjerningspersonene skal ha fått.

Etter det Dagbladet får opplyst har ingen av de siktede erkjent straffskyld. De har ennå ikke blitt konfrontert med politiets beviser, da de ennå er i en fase av avhørene med såkalt fri forklaring.

De fire siktede som sitter varektektsfengslet, fikk i dag forlenget isolasjonen i varetektsperioden med to uker, fordi politiet frykter bevisforspillelse.

- Min klient er ikke forelagt hvorfor politiet har mistanke mot ham, og stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat John Christian Elden, som er forsvarer for en 35 år gammel norskvietnameser.

Drapsofferet er nå frigitt til de pårørende. Bisettelsen av Khai Ngoc Dinh (44) skal holdes neste fredag.

BISTANDSADVOKAT: 
Advokat Christine Hamborgstrøm hadde i dag et møte med drapsofferets kone, der hun fikk vite hvordan ektemannen døde. - Hun er i sjokk og sorg, sier Hamborgstrøm. Arkivfoto: NTB SCANPIX
BISTANDSADVOKAT: Advokat Christine Hamborgstrøm hadde i dag et møte med drapsofferets kone, der hun fikk vite hvordan ektemannen døde. - Hun er i sjokk og sorg, sier Hamborgstrøm. Arkivfoto: NTB SCANPIX Vis mer