Knivstukket på Universitetet i Oslo:

- Sikker på at jeg kom til å dø

For en måned siden ble Ingunn Björnsdóttir knivstukket en rekke ganger på Universitetet i Oslo. Nå åpner hun opp om den brutale hendelsen.

KNIVSTUKKET: Ingunn Björnsdóttir ble knivstukket flere ganger på Universitetet i Oslo i slutten av august. Hun pådro seg alvorlige skader. Foto: Privat
KNIVSTUKKET: Ingunn Björnsdóttir ble knivstukket flere ganger på Universitetet i Oslo i slutten av august. Hun pådro seg alvorlige skader. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var sikker på at jeg kom til å dø.

Det sier førsteamanuensis ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO), Ingunn Björnsdóttir (63), til den islandske avisa DV en måned etter at hun og en kollega ble utsatt for et knivangrep på UiO.

Det brutale angrepet skjedde under et møte med en mannlig student i 20-åra. Björnsdóttir ønsker ikke å kommentere hva slags møte det var snakk om, men ifølge Dagbladets opplysninger skal møtet ha vært i forbindelse med at studenten hadde strøket på eksamen.

Men da møtet hadde vart en stund, tok det hele en brå vending.

- Brølte som løver

Hvert sekund av angrepet er etset inn i Björnsdóttirs hukommelse. Totalt skal hun ha blitt påført 16 knivstikk, inkludert et alvorlig stikk i buken.

- Det føltes som en evighet. Vi brølte som løver, sier 63-åringen til islandske Visir.

Dagbladet har fått tillatelse til å gjengi uttalelsene.

Björnsdóttir forteller at flere UiO-ansatte kom til for å hjelpe, noe som gjorde det mulig for henne å stavre seg ut av kontoret. Hun søkte tilflukt på et kopirom i nærheten, der hun fikk førstehjelp av kollegaer.

Det er hun veldig takknemlig for i dag.

- Jeg hadde ikke kommet meg ut av dette med livet i behold hvis kollegaen min ikke hadde vært der eller hvis de andre ikke hadde kommet stormende inn. Det er egentlig helt utrolig at jeg kom ut av dette i live, sier hun til Visir.

Den andre kvinnen som var til stede under møtet, en universitetslektor i 30-åra, ble lettere skadd.

ANGREP: To ansatte ble i slutten av august knivstukket av en student. Hendelsen skjedde ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt. Foto: Kristian Ridder-Nilsen / Dagbladet
ANGREP: To ansatte ble i slutten av august knivstukket av en student. Hendelsen skjedde ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt. Foto: Kristian Ridder-Nilsen / Dagbladet Vis mer

Ikke sint

Björnsdóttir ble kjørt til Ullevål sykehus i all hast. Der ble det konkludert med at skadene var av den grad at hun måtte opereres.

Overfor islandsk presse beskriver Björnsdóttir tida på sykehuset som «ekstremt vanskelig» og «surrealistisk». De to første dagene fikk hun nesten ikke sove fordi hun var full av adrenalin. Så ble hun usedvanlig sliten.

Fra sykehussenga måtte Björnsdóttir forsøke å prosessere hva som hadde skjedd, samtidig som angrepet spilte om igjen og om igjen i hodet hennes. I tillegg var det en konstant strøm av folk som ville prate med henne, inkludert politi, sikkerhetspersonale fra universitetet og en psykiatrisk sykepleier.

Da hun ble skrevet ut av sykehuset reiste hun rett hjem til Island, der hun har vært siden. Nå tar hun én dag av gangen.

- Jeg har ikke vært plaget av frykt i etterkant. Jeg kjenner heller ikke på sinne. Ikke i det hele tatt - og det overrasker meg faktisk litt. Men jeg kan ikke utelukke at det vil komme seinere, sier hun.

Det er foreløpig usikkert om hun vil få varige mén etter knivangrepet, men hittil har legene vært optimistiske. Det er heller ikke sikkert når Björnsdóttir vil begynne å jobbe igjen - men planen er å komme tilbake, understreker hun.

Siktet for drapsforsøk

Studenten ble pågrepet av politiet kort tid etter at angrepet fant sted. Han er siktet for drapsforsøk og grov kroppsskade.

- Han mener at han ikke hadde til hensikt å drepe. Dermed erkjenner han ikke straffskyld for drapsforsøk, men han erkjenner kroppsskade, har hans forsvarer, Petar Sekulic, tidligere sagt til Dagbladet.

Politiet har bedt om en rettspsykiatrisk undersøkelse av studenten, som ikke var kjent for politiet før hendelsen.

Mannen i 20-åra ble nylig varetektsfengslet i fire nye uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer