<strong>BRITENE I RYGGEN:</strong> Odd Petter Magnussen (t.h.) er sikker på at Martine-saken blir oppklart - i hvert fall så lenge han har britiske myndigheter i ryggen. I midten sjefetterforsker Andrew Partridge og ambassadør Sarah Gillett.  Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
BRITENE I RYGGEN: Odd Petter Magnussen (t.h.) er sikker på at Martine-saken blir oppklart - i hvert fall så lenge han har britiske myndigheter i ryggen. I midten sjefetterforsker Andrew Partridge og ambassadør Sarah Gillett. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Sikker på at Martine-saken blir oppklart

Det er sju år siden Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept og voldtatt i London. Scotland Yard er i Norge for å vise sin støtte til familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er helt overbevist om at saken blir oppklart. Oddsene over tid, med britiske myndigheter og politi i ryggen, er som de er. Som man sier: «Scotland Yard always get their man.»

Det sier Odd Petter Magnussen, far til drepte Martine Vik Magnussen, til Dagbladet utenfor Storbritannias ambassade i ettermiddag. Til stede er Andrew Partridge, etterforskningsleder i Scotland Yard, og Ian Harris fra det britiske utenriksdepartementet. De er kommet for å planlegge en markering av at det straks er sju år siden drapet.

Magnussen understreker at han blir inspirert av at britisk politi og britiske myndigheter fremdeles legger mye energi i saken.

Flyktet til hjemlandet Studenten Martine Vik Magnussen fra Nesøya i Asker ble 14. mars 2008 funnet voldtatt og drept i London. Den 23 år gamle kvinnen lå i en kjeller i en bygård der den jemenittiske rikmannssønnen Farouk Abdulhak hadde leilighet.

Det tok ikke lang tid før mistanken falt på den gang 21-årige Abdulhak, men innen han ble etterlyst, hadde han dratt til Jemen i farens privatfly. Der har han de siste sju åra levd et luksusliv i frihet fordi Storbritannia ikke har noen utleveringsavtale med Jemen.

Etterforskningsleder Partridge sier Scotland Yard fremdeles har fullt fokus på Martine-saken.

- Dette er en svært høyprofilert sak, med en veldig alvorlig forbrytelse, og vi akter å forfølge den til den er over, sier han til Dagbladet.

<strong>DREPT I LONDON:</strong> Martine Vik Magnussen ble 14. mars 2008 funnet drept i kjelleren i et boligkompleks der jemenittiske Farouk Abdulhak bodde. Hun var 23 år. Foto: PRIVAT / NTB SCANPIX
DREPT I LONDON: Martine Vik Magnussen ble 14. mars 2008 funnet drept i kjelleren i et boligkompleks der jemenittiske Farouk Abdulhak bodde. Hun var 23 år. Foto: PRIVAT / NTB SCANPIX Vis mer

Politiinspektøren sier etterforskningen er klar - nå mangler de bare den mistenkte.

- Jeg vil oppfordre ham til å gjøre det rette og melde seg for britiske myndigheter. Han vil få en rettferdig rettssak i Storbritannia, sier han.

Partridge understreker at Abdulhak er internasjonalt etterlyst, og at han vil bli pågrepet og brakt til England dersom han viser seg utenfor Jemen.

Prøver å påvirke Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister og nå leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, har i flere år vært personlig engasjert i saken, og har hatt møter med både Abdulhaks far og advokat.

- Dette gjør jeg av empati med familien og den forferdelige tragedien de er utsatt for. For det andre illustrerer saken et globalt problem: at kriminelle kan unnslippe ved å reise fra et land til et annet der det ikke fins noen utleveringsavtale med det første, og dermed unnslippe. Det er prinsipielt uutholdelig, sier Bondevik til Dagbladet.

Han understreker også at de omskiftelige politiske forholdene i Jemen ikke gjør saken lettere.

- Ikke hørt fra UD Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom Magnussen og norske myndigheter er dårlig. I årevis har han etterlyst mer aktiv innsats i Martine-saken.

- Jeg aner ikke hva de gjør nå, jeg har ikke hørt fra dem på trekvart år, sier han.

<strong>GÅR FRI:</strong> Hovedmistenkte Farouk Abdulhak (28) er internasjonalt etterlyst, men lever et luksusliv som fri mann i Jemen fordi Storbritannia og Jemen ikke har noen utleveringsavtale. Foto: SCAN PRESS
GÅR FRI: Hovedmistenkte Farouk Abdulhak (28) er internasjonalt etterlyst, men lever et luksusliv som fri mann i Jemen fordi Storbritannia og Jemen ikke har noen utleveringsavtale. Foto: SCAN PRESS Vis mer

UDs kommunikasjonssjef Frode Andersen opplyser til Dagbladet at de britiske representantene før pressemøtet på ambassaden var innom departementet.

- Vi hadde et godt møte, der vi staket ut kursen for det videre arbeidet med saken - med tanke på å få Farouk Abdulhak stilt for retten i Storbritannia, sier Andersen.

Kommunikasjonssjefen er godt kjent med kritikken fra Magnussen. Han understreker at norske myndigheter har begrensede virkemidler i saken.

- Jeg har stor forståelse for at saken er en belastning for familien. Hovedutfordringen vår er at Jemen verken kan eller vil utlevere den mistenkte, sier han.

<strong> PERSONLIG ENGASJERT:</strong> Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret og tidligere statsminister, har brukt mye energi for å bidra til en oppklaring av Martine-saken. Her med Storbritannias ambassadør Sarah Gillett. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
PERSONLIG ENGASJERT: Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret og tidligere statsminister, har brukt mye energi for å bidra til en oppklaring av Martine-saken. Her med Storbritannias ambassadør Sarah Gillett. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer