Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sikker på at posen ble brukt mot babyen

De polske rettsmedisinerne som har undersøkt plastpose-beviset i Bjarkøy-saken, er helt sikre på at posen ble brukt mot babyens ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I retten sa de i dag at posen trolig ble presset mot guttebabyens ansikt seks ganger. Den tiltalte Bjarkøy-kvinnen er innlagt ved Harstad sykehus, og var derfor ikke til stede da de polske rettsmedisinerne forklarte seg. Kvinnen har i lengre tid lidd av spisevegring, og får nå føde intravenøst, opplyser hennes forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk.

Ihlebæk håper at kvinnen blir frisk nok til å møte i retten mandag morgen. Blir hun ikke det, vil han vurdere å begjære rettssaken utsatt til etter 17. mai.

12. januar i fjor

Påtalemyndighetens viktigste bevis mot Bjarkøy-kvinnen er plastposen, en gjennomsiktig brødpose, hvor det er gjort funn av babyens leppeavtrykk, samt morens ene tommeltott.

Etter at norsk politi hadde funnet posen i husholdningsavfallet til Bjarkøy-familien, oppsøkte de rettsmedisinere i Polen, som innehar verdens fremste ekspertise på leppeavtrykk.

I retten forklarte doktor Jerzy Kasprzak at han tror at posen er blitt presset seks ganger mot babyens munn. Han viste også hvordan han tror dette har skjedd, ved at posen er blitt holdt delvis sammenbrettet med en hånd, og at den deretter er presset mot babyens ansikt gjentatte ganger.

Vannrett

Da tiltalte forklarte seg i begynnelsen av uken, sa hun at hun hadde brukt posen på babyen to dager før han døde. Hun forklarte at hun, slik hun husker det, holdt den vannrett mot babyens ansikt, ved å ta et grep om posen med begge hender. Hun avbrøt drapsforsøket før det var for sent, og lot gutten leve.

Doktor Kasprzak, som har skrevet doktoravhandling om muligheten for å identifisere mennesker ved bruk av leppeavtrykk, fant denne forklaringen lite sannsynlig.

- Det er mer sannsynlig at posen ble holdt slik, viste han med en plastpose, som han delvis brettet inne i sin høyre hånd.

15 treff

På posen fant Kasprzak og hans medhjelper, den polske rettsmedisineren Beata Leczynska, flere leppeavtrykk som trolig stammer fra en baby. Men et av dem har de med sikkerhet identifisert som det døde spedbarnet sitt. Dette avtrykket har 15 likhetspunkter med avstøpningen av babyens lepper.

Ifølge Kasprzak er det tilstrekkelig å finne ni slike likhetstrekk for å identifisere avtrykket fra et menneske opp mot hele øvrige verdens befolkning.

Ifølge den polske doktoren er det faktisk lettere, og sikrere, å kunne identifisere et menneske ved leppeavtrykk, enn ved fingeravtrykk. Mens et fingeravtrykk bare har vel 100 individuelle trekk, har nemlig et leppeavtrykk hele 1.140 individuelle trekk.

Identifisering av leppeavtrykk, for eksempel fra drikkeglass og sigaretter, er derfor noe som helt sikkert vil bli mer benyttet innen faget rettsmedisin i årene som kommer.

(NTB)