Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sikker på at tiltalte er skyldig

HAUGESUND (Dagbladet): Den svenske kriminalanalytikeren Ulf Åsgård (49) tegnet et klart bilde av Birgittes 20 år gamle fetter som den skyldige i drapssaken. Han hevder at mannen røpet seg allerede i de innledende avhørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At han trakk tilståelsen tilbake, tar jeg som en siste bekreftelse på at mine konklusjoner er riktige, sa Åsgård.

Han ga flere eksempler på at den tiltalte Karmøy-mannnen ifølge hans tolkninger hadde forklart seg eller oppført seg på en slik måte at han passet som Birgittes drapsmann. Han var uenig i at fetteren var blitt presset eller lurt til å tilstå.

- Det er min tolkning at han trolig er drapsmannen, sa Åsgård. Før han la til:

- Men det har aldri vært min oppgave å foreta juridiske vurderinger i forhold til skyldspørsmålet, sa Åsgård.

Kategorisk

Den svenske spesialistens ensidige utpeking av at fetteren nok er skyldig, brakte flere ganger advokat Arvid Sjødin til kokepunktet. Som aktoratets vitne gikk Åsgård uvanlig langt i sin argumentasjon. Han kom med tirader av påstander og konklusjoner, før han i neste øyeblikk innrømmet å ha gått langt utover sitt mandat. At tilståelsen han har basert mange av sine uttalelser på er spekket av feil, hoppet han bukk over. Han satte seg over resultatene fra obduksjonen. Ulf Åsgård sa blant annet at ut fra hans vurderinger var den 23 kilo store steinen kastet eller slått mot Birgittes hode to ganger. Professor Inge Morild, som tross alt har obdusert offeret, mener steinen er slått eller kastet åtte-ti ganger.

Egne vurderinger

Ulf Åsgård satte seg også over Morilds vurderinger når det gjaldt skadene i underlivet. Flere andre sakkyndige konklusjoner så han også bort fra.
Ulf Åsgård beskrev årsaken til den massive volden mot offeret. Det var mørkt, og gjerningsmannen hadde vanskelig for å se hvor skadd liket var. Dette passer dårlig med aktors påstand om at det var måne-skinn.

En annen av Åsgårds påstander var at årsaken til fetterens påståtte fortrengning eller tapte minne kunne skyldes at han hadde tatt valium etter Birgittes begravelse. Han må likevel ha husket nok til at Åsgård fant bristene i hans forklaring.

«Pervertert»

Kriminalanalytikeren beskrev også hva som er pervertert aggressivitet: Om tiltalte vet man at han en gang skulle blåse damp på en sovende kamerat. Kameraten våknet og fikk kokende vann på seg. En annen gang spurte tiltalte en gjerningsmann om han skulle slippe eller kaste en vektmanual på ham. - Ja, sa kameraten, og tiltalte slapp manualen.

- Dette er tegn på pervertert aggressivitet, sa Åsgård. Han la til at disse to episodene kunne være tegn på hjerne-skade, men uten å påstå at tiltalte var hjerneskadd.

Ulf Åsgård
Hele Norges coronakart