Sikker på flere rentehevinger

Først hvis oljeprisen faller 40 prosent vil Norges Bank kutte ut en av de varslede rentehevingene, tror DNB Markets.

BLIR FLERE RENTEHEVINGER: Magne Østnor i DNB Markets mener det skal svært mye til for å få Norges Bank til å senke farten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BLIR FLERE RENTEHEVINGER: Magne Østnor i DNB Markets mener det skal svært mye til for å få Norges Bank til å senke farten. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

(Finansavisen): Etter Norges Banks «sikre» renteheving om et par uker, står tre hevinger til for tur på halvannet år. Det skal temmelig mye til for at Norges Bank kutter ut en eller flere av disse hevingene, tror valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Ved rentemøtet 21. mars skal styringsrenten opp til 1,00 prosent, har Norges Bank varslet. I rentebanen som fortsatt gjelder, antyder sentralbanken at styringsrenten så skal opp tre ganger til i løpet av resten av året og neste år. Det skal mye til for at denne planen blir fraveket, mener Østnor.

Østnor tror ifølge Finansavisen at et oljeprisfall på 40 prosent ville være nok til at Norges Bank dropper en av de tre varslede hevingene. I Norges Banks makromodell NEMO skilles det skarpt mellom etterspørsels- og tilbudssidedrevne oljeprisendringer. Om det er tilbudssiden som skaper prisendringen, er betydningen for rentebanen bare en fjerdedel av hva den ville vært om oljeprisendringen kom fra etterspørselssiden.

Tilsvarende måtte internasjonale renter falle med 50 basispunkter for å få Norges Bank til å kutte en heving på 25 basispunkter.

Hvis kronekursen styrket seg med 5-7 prosent mer enn hva som skulle følge av rentedifferansen og oljeprisen, er det igjen nok til å stoppe én norsk renteheving, skriver avisen.

Dette er illustrasjoner av Norges Banks reaksjon på endringer utover det de har lagt til grunn, som er en oljepris på 62 dollar fatet i år, at rentedifferansen i løpet av året øker med 25 basispunkter og at kronen styrker seg med 2 prosent gjennom året. Til nå har kronen tvert imot svekket seg med 2 prosent.

Derfor skal det mye til for at kronekursen alene hindrer planlagte rentehevinger, mener Østnor. DNB Markets tror ifølge avisen selv på en langt høyere oljepris, 75 dollar fatet før jul, men selv kronestyrkingen dette vil medføre er neppe nok til å få Norges Bank til å endre renteplanene.

Andre økonominyheter:

Blar opp 500 mill. for Gardermoen-tomt
Bygård ga «lottogevinst»

DNB Markets anbefaler ti aksjer