SIKKER TUR med barn i pulk

I år drar flere tusen nye barneforeldre ut på tur med pulk for aller første gang. Men barnet må sikres nøye for at skituren skal bli en fornøyelse også for de minste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pulken og bæremeisen har gjort det mulig å ta også de aller minste barna med på tur. Men turen må skje på barnas premisser.

Glem aldri at barn ikke har evnen til å glede seg over utsikt og frisk luft.

Småpauser

Legg inn mange småpauser og kikk på det dere finner i naturen. Sjokolade- og rosinpauser er skiturens store høydepunkt.

Ta slike små pauser gjerne hver kvarter.

Barn fra rundt 4-5 år kan gjerne bære en liten sekk med egen mat og drikke. Men skolesekker kan være vonde å bære over lengre strekninger.

Vekten bør aldri overstige 10-15 prosent av barnets egen vekt.

Fatale følger

I vinterfjellet er pulken å foretrekke. Mange fristes til å sette barna i bæremeisen under skituren, men dette er det absolutt grunn til å advare mot. Selv de stødigste skiløperne faller fra tid til annen. Med et barn i bæremeis kan fallet få fatale følger!

Barn som skal i pulk, må kunne sitte godt før det er klart for pulktur.

Pass på dette

· Eksperter fraråder pulkturer før barnet er seks måneder gammelt.

· Pulktur egner seg ikke når temperaturen er under 10 minusgrader.

· Vær forsiktig i vind. Husk at vind gjør den relative temperaturen betydelig kaldere.

· Smør barnets ansikt inn med kuldekrem uten vann.

Trening er viktig

Å trekke pulk krever trening. Ganglaget blir annerledes og du skyver hoftene fram på en uvant måte. Ferske pulktrekkere får gangsperre etter korte turer.

Å kjøre på hardt underlag går som regel greit. Det er tyngre i løssnø. Bred beinstilling, telemarksstil og vekten på bakfoten er det sikreste. Hold hendene om draget. Dermed kontrollerer du pulken bedre.

Kjør forsiktig. Husk å ha med bremseline, som personen bak kan holde i.

Skismørning er viktigere enn noen gang når du trekker pulk. Skal du gå lange motbakker, er skifeller fantastisk nyttige.

Solbriller

Gå aller helst minst to voksne i følge. En person går bak og må følge med at barnet har det bra.

Mørk solskjerm holder ikke alene for å sikre barna mot skader fra sola. Det kan sammenliknes med å ha solbrillene minst fem cm fra øynene.

Barna må utstyres med skikkelige solbriller. Ikke billige «bensinstasjonutgaver» uten UV-filter. Gode barnebriller får du for en hundrelapp.

Andre foretrekker blank skjerm. Fordelen er at man lettere ser hvordan barnet har det.

Sjekk jevnlig

Barn i pulk sier ikke ifra om de har det bra eller ikke. Det er derfor svært viktig at dere sjekker jevnlig om barnet har det bra. Pulkens ryggstøtte bør kunne reguleres slik at barnet kan sove. Pass på at det ikke blir kaldt. Legg ekstra isolasjon under barnet, men sørg også for jevnlig utlufting slik at barnet ikke blir overopphetet. Skinnposer og ullposer er veldig varme.

På egne bein

Etter hvert som barnet blir litt større, har det glede av å forsøke å gå litt på ski alene. Men tålmodigheten er som regel liten i starten. Press aldri barnet til turer de ikke er motivert for.