Sikkerhet for alle penga

Med det nye departementet for innenlandsk sikkerhet vil president George W. Bush skape det mest effektive og omfattende etterretnings- og overvåkingsapparatet verden noen gang har sett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Med den dristigste omorganiseringen i det siste halve århundret håper George W. Bush å beskytte noe han har kjært: Seg selv. Eller som Det hvite hus kaller det: Departementet for innenlandsk sikkerhet.»

Slik karakteriserte lederskribenten Maureen Dowd i The New York Times presidentens overraskende utspill om et nytt sikkerhetsdepartement. Meldingen om det nye departementet overskygget helt høringen om slurvet i FBI og CIA, som kanskje kunne ha avslørt planene om terroraksjonen 11. september.

Samtidig har administrasjonen stadig kommet med nye opplysninger om mulige terroranslag, som har skjøvet oppmerksomheten rundt alle varslene før 11. september i bakgrunnen.

Nyttig bombemann

Sist ut var meldingen om arrestasjonen av José Padilla, eller Abdullah al-Mujahir, som han nå kaller seg. Han skal ha planlagt å sprenge en «skitten atombombe» i Washington-området. Ut fra de opplysningene som til nå er kommet ut, er bevisene mot ham syltynne, og ville under normale omstendigheter knapt ha vært tilstrekkelige til å få ham varetektsfengslet.

Men al-Mujahir er etter direkte ordre fra president George W. Bush erklært «fiende av USA» og er dermed i et juridisk ingenmannsland. I likhet med flere hundre andre «fiender» er han fratatt de rettigheter han ville hatt krav på i en hvilken som helst annen kriminalsak. Oppmerksomheten denne saken har fått, sikrer imidlertid Bush og sikkerhetsdepartementet bred støtte i USA.

Det gjør også de siste varslene fra det eksisterende direktoratet for innenlandsk sikkerhet.

USA hovedmål

- Vi har tusener på tusener med mennesker, som er plassert i kanskje 40- 50 land rundt om i verden, som ser på USA som sitt hovedmål, sier sikkerhetsdirektør Tom Ridge.

Ridge har tidligere sendt ut varsler om mulige terrorangrep mot kjente landemerker i New York, boligblokker og undergrunnssystemet. Før helga gikk det også ut varsler om at terrorister kunne komme til å iverksette undervannsangrep. Den nye departementet skal etter planen ta opp i seg 22 føderale byråer og direktorater med til sammen 170000 ansatte, og med samlede budsjetter på rundt 300 milliarder kroner.

I tillegg vil departementet bli FBIs og CIAs største «kunde».

Viktige organer

Den viktigste avdelingen i departementet vil bli «avdelingen for informasjonsanalyse og beskyttelse av infrastruktur», som skal samle inn, analysere og rapportere fra hele overvåkings-, etterforsknings- og overvåkingsapparatet i USA.

Departementet skal legge under seg organer som kystvakta, immigrasjonsmyndighetene, tollvesenet, Secret Service, og administrasjonen for transportsikkerhet, men skal også ha under seg mindre enheter som direktoratet for plante- og dyrehelse. Når bl.a. dette direktoratet er plukket ut, skyldes det at man der forsker på planter og dyr med tanke på biologisk krigføring.

Uoversiktlig

Man planlegger å overføre USAs ledende forskningsinstitutt på munn og klovsyke til sikkerhetsdepartementet, mens det nasjonale veterinærlaboratoriet, som er ledende på forskning av antrax, ikke skal flyttes.

Det illustrerer noen av de problemer den amerikanske regjeringen står overfor når de skal organisere det nye departementet. De vil gjerne ha med seg både kontroll- og forskningsapparatet, men risikerer at departementet får ansvaret for alt fra fyllekjørere til sjøs til antikvitetssmuglere og falskmyntnere, eller blir ansvarlig for å fly inn ulltepper til flomrammede når Mississippi går over sine bredder.

Bekymret

Flere politikere er også bekymret for håndteringen av sensitivt materiale når FBI og CIA skal være leverandør til sikkerhetsdepartementet, som igjen skal foreta sin egen analyse av den informasjonen de får fra FBIs og CIAs agenter.

Kongressrepresentanten Scott Lilly karakteriserer det som en økt risiko at sikkerhetsdepartementet og CIA blir konkurrenter i etterretningsanalyse, samtidig som det økte antallet personer som får tilgang til sensitiv informasjon, øker faren for lekkasjer.

Den pågående diskusjonen om organiseringen betyr imidlertid ikke at Bush ikke får det som han vil. Tvert om. Det er valgår i år, og ingen amerikansk politiker ved sine fulle fem vil gå mot milliardbevilgningene som må til for å etablere det nye departementet.

300 MILLIARDER: USAs nye departementet for innenlandsk sikkerhet vil ha samlede budsjetter på rundt 300 milliarder kroner. President George W. Bush overraskende utspill om det nye departementet overskygget helt høringen om slurvet i FBI og CIA, som kanskje kunne ha avslørt planene om terroraksjonen 11. september.