Sikkerhet i sivil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går kom forslaget om et eget politi- og sikkerhetsdepartement. Det ble satt fram, riktignok under et mindre belastet navn, av Kåre Willoch som har ledet det såkalte sårbarhetsutvalget. Etter utvalgets forslag ville det hete noe slikt som «Departementet for samfunnssikkerhet og beredskap». Men med det nylig vedtatte Politidirektoratet lagt inn under seg, sammen med Politiets overvåkingstjeneste, ville denne nydannelsen raskt ta karakter av slike innenriksdepartementer som ymse totalitære statsdannelser opp gjennom tidene har funnet det nødvendig å utstyre seg med.
  • Til denne innvendingen vil Willoch ganske sikkert hevde at vi lider av «det norske syndrom» som er rotfestet i Menstad-slaget og statspolitiet. Men det er bare delvis riktig. Fra andre samfunn finnes det mye ferskere og godt dokumenterte eksempler på at sikkerhetsdepartementer lett utvikler en uheldig og udemokratisk kultur. Fra vår egen, nære historie har Lund-kommisjonen avdekket eksempler på høyst uheldige sider ved slike spesielle miljøer.
  • Men det uheldige forslaget om et eget departement bør ikke få overskygge utvalgets påvisninger av alvorlige trusler mot vårt samfunn, og forslagene til økt beredskap mot disse. Vi har også stor sans for prinsippet om at ansvaret for kontroll og forvaltning ikke skal ligge under samme statsråd, slik Jernbanetilsynet i dag ligger under samferdselsministeren. Det er positivt at justisminister Hanne Harlem fulgte Willoch og erklærte seg som tilhenger av dette prinsippet da hun i går tok imot utvalgsinnstillingen.
  • Det er et overordnet mål å bevare samfunnets sivile preg og ikke la beredskap mot mulige trusler drive oss inn i en bunkersmentalitet der militarisering og kontrolltiltak blir dominerende. Sikkerhetstenkning er viktig, og vi er overbevist om at den ved en klok siling av utvalgets entusiastiske forslag, fint lar seg innarbeide i et sivilt og fritt samfunn som ikke lar seg overstyre av verken slyngelstater, narkokarteller eller andre som vil oss ondt.