ETTERLYST: Torbjørn Kjelstad (27) er dømt til tvunget psykisk helsevern for brutalt drap og er nå på rømmen. Foto: Politiet
ETTERLYST: Torbjørn Kjelstad (27) er dømt til tvunget psykisk helsevern for brutalt drap og er nå på rømmen. Foto: PolitietVis mer

- Sikkerheten er utvilsomt ikke god nok

Førstestatsadvokat Bjørn Soknes vil ta en runde med psykiatrien og politiet etter at Torbjørn Kjelstad (27) rømte fra psykiatrisk soning. - Han er en person som kan være en fare for sikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Når en drapsmann klarer å stikke av mens han er under soning, så er det et bevis på at sikkerheten har vært for dårlig, sier vet ikke noe om omstendighetene, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes til Dagbladet.

Psykotisk og farlig Han var aktor i drapssaken mot den psykotiske Torbjørn Kjelstad (27) som nå er etterlyst av politiet i Trondheim etter at klokka 12.10 stakk av da han sammen med pleiere hadde frigang i området Angelltrøa i Trondheim. Kjelstad beskrives av politiet som psykotisk og farlig.

27-åringen ble dømt for det brutale drapet på Mahmed Jamal Shirwac (46) i to rettsinstanser. 46-åringen, som kjørte piratdrosje, ble funnet delvis inne i bilen sin, der han på kloss hold drept med minst 13 skudd. Ett av skuddene skal ha truffet han i panna og poltiiet karakteriserte derfor drapet som «spesielt brutalt».

Vil gjennomgå sikkerheten Soknes fikk beskjed fra politiet klokka 14 i dag om at mannen hadde rømt.

- Det vil være naturlig å diskutere sikkerhetsaspektet etter at dette har fått et utfall. Det er vanlig med såkalt frigang, men det skal ikke gå på bekostning av samfunnets sikkerhet, sier han til Dagbladet.

Han understreker at det er for tidlig å fordele skyld, men sier han vil ta initiativ til å ta en grundig gjennomgang med politiet og psykiatrien.

- Det er ikke heldig at han går løs ett eller annet sted nå. Han ble dømt til psykiatrisk soning for at man skulle ivareta samfunnstyggheten. Når han ikke er der, er ikke denne sikkerheten godt nok ivaretatt. I hvor stor grad han er farlig for folk, må psykiatrien bedømme. Men han er en person som kan være en fare for folks sikkerhet, sier Bjørn Soknes.

- Sikkerheten er god nok Fungerende administrasjonssjef Jim Aage Nøttestad ved Brøset psykiatriske sykehus er uenig med Soknes når det kommer til sikkerheten:

- Sikkerheten er god nok hos oss. Det var en svært usannsynlig tilfeldighet som gjorde at han klarte å rømme, sier Nøttestad til Dagbladet.

VIL GÅ GJENNOM SIKKERHETEN: Førstestatsadvokat Bjørn Sokne (t.h), aktor i drapssaken mot den psykotiske Torbjørn Kjelstad (27) som nå er etterlyst i Trondheim, mener sikkerheten ikke er god nok når man klarer å stikke av. Her sammen med 27-åringens forsvarer John Christian Elden under rettssaken.
Foto: Tom E. Østhuus
VIL GÅ GJENNOM SIKKERHETEN: Førstestatsadvokat Bjørn Sokne (t.h), aktor i drapssaken mot den psykotiske Torbjørn Kjelstad (27) som nå er etterlyst i Trondheim, mener sikkerheten ikke er god nok når man klarer å stikke av. Her sammen med 27-åringens forsvarer John Christian Elden under rettssaken. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

- Er sikkerheten virkelig god nok når noen klarer å rømme?

- Ja, det mener jeg. Dette er en stadig balansegang mellom rehabilitering og innelåsing, sier han.

SONET HER: Her ved St. Olavs hospital avdeling Brøset sonet Torbjørn Kjelstad (27). Nå er han på rømmen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SONET HER: Her ved St. Olavs hospital avdeling Brøset sonet Torbjørn Kjelstad (27). Nå er han på rømmen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer