FARLIG: Sikkerheten i Afghanistan har ikke forbedret seg, til tross for den massive satsingen til NATO-styrkene. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix
FARLIG: Sikkerheten i Afghanistan har ikke forbedret seg, til tross for den massive satsingen til NATO-styrkene. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/ScanpixVis mer

Sikkerheten har forverret seg i Afghanistan

Og verre skal det bli, ifølge norsk Afghanistan-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sikkerheten har ikke forbedret seg i Afghanistan, slår FNs generalsekretær Ban Ki-moon fast i en rapport frigitt i dag.

Sammenlignet med året før, har antall veibomber steget med 94 prosent, ifølge rapporten. I tillegg skjer det gjennomsnittlig tre selvmordsangrep i uka, halvparten av dem skjer i de etniske pashto-områdene i sør.

Antall drap på afghanske tjenestemenn har også steget med 45 prosent.

- Verre Og verre skal det bli, skal vi tro Afghanistan-ekspert og rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Helge Lurås.

- Jeg tror ikke vi kommer til å se en forbedring. Vi kommer denne sommeren til å se samme tendens som man ser nå: en økning i antall drepte og sårede på begge sider, sier Lurås til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over det som kommer fram i rapporten.

- Det har vært varslet fra Nato og andre at man måtte forvente å se en økning i hevnaksjoner når man sender inn nye styrker. Det er en konskvens av at framgang i Afghanistan står og faller på å etablere lokale styresett.

- Det er naturlig for Taliban å angripe det Nato og amerikanerne ser på som essensielt, sier Lurås om økningen av drapene på afghanske tjenstemenn.

- Vil ikke vinne Han mener det går dårligere i Afghanistan enn det Washington hadde håpet på.

- Man har satt urealistiske tidsfrister. Mens man hører norske politikere si at man må være i Afghanistan til situasjonen er stabil, hører man Obama være klar på at man skal begynne å trekke ut styrkene i juli 2011. Uansett om man ser framgang eller ikke.

Problemet, ifølge Lurås, er at man ikke har noen utsikter for å vinne i Afghanistan.

- Men vi taper heller ikke. Men man kan stå der i 20 år uten å verken vinne eller tape, men da må man fremdeles regne med et betydelig antall (rundt 400) drepte hvert år.  Det er neppe politiske vilje i Vesten til en slik langvarig og utmattende krigføring uten utsikt til en avgjørelse.

LA FRAM RAPPORT: FNs generalsekretær Ban Ki-moon slår fast at sikkerheten ikke har forbedret seg i Afghanistan i en rapport til FNs sikkerhetsråd. Foto: AP Photo/Scanpix
LA FRAM RAPPORT: FNs generalsekretær Ban Ki-moon slår fast at sikkerheten ikke har forbedret seg i Afghanistan i en rapport til FNs sikkerhetsråd. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Han forteller at stadig flere i Washington mener at den nåværende strategien ikke har eller vil lykkes. Lurås deler denne oppfatningen.

- Så lenge Taliban føler seg overbevist om at Nato og USA uansett trekker seg ut, så trenger de bare å ha tålmodighet. Om de må vente ett eller tre år, har egentlig ikke så mye å si. Det står mer på spill for dem enn for oss, og derfor har de mer tålmodighet og større vilje.

- Nedgang i drepte sivile Men Nato-talsmann Josef Blotz mener styrkene gjør framgang.

- De tøffe kampene er ventet å fortsette, men situasjonen går i vår favør jo flere styrker som nå strømmer inn til området, sa Blotz til reportere i Kabul, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

- Men det kan tenkes at det må bli verre før det blir bedre, sier han.

Ifølge han har antallet på drepte og skadde sivile har gått ned med 44,4 prosent de siste 12 ukene, sammenlignet med samme periode i fjor.

I går ble to afghanske sivile drept da de kjørte over en veibombe i Marjah-distriktet i Helmand-provinsen. I tillegg ble tre afghanske soldater ble drept og to andre skadd da også de kjørte over en bilbombe.

Fem Nato-soldater døde i kampene. Hittil har 53 soldater blitt drept denne måneden.

IKKE OVERRASKET: Afghanistan-ekspert Helge Lurås. Foto: NUPI
IKKE OVERRASKET: Afghanistan-ekspert Helge Lurås. Foto: NUPI Vis mer