Sikkerheten i Breivik-fengselet: - En «pølsebod»

I Skien fengsel soner massemorderen Anders Behring Breivik og flere av de farligste fangene i Norge. De ansatte frykter for sikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Fengselsleder Karl Gustav Knudsen og hans fengselsbetjenter vokter massemorderen Anders Behring Breivik, og noen av de farligste norske og utenlandske kriminelle som soner lange straffer i Norge.

Menn og kvinner som er dømt til mange års fengsel for drap, grov vold og narkotikaforbrytelser.

Skien fengsel er et såkalt sikkerhetsfengsel.

I vinter avslørte TV2 svakheter i sikkerhetsrutinene i fengselet. En reporter smuglet en kopi av et skytevåpen inn i fengselet.

«Pølseboden» Dagbladet var i går med lederen for Stortingets justiskomité, Per Sandberg, på besøk i sikkerhetsfengselet. Sandberg trodde knapt sine egne øyner da han så det nye sikkerhetstiltaket i det fluktsikre fengselet.

En innleid vogn - blant de ansatte i Skien fengsel omtalt som «pølseboden» - er nå installert som den nye sikkerhetskontrollen i fengselet.

- Jeg var advart på forhånd, men dette hadde jeg knapt trodd var mulig. Besøkende og ansatte kontrolleres i det de kaller en «pølsebod», sier lederen av Stortingets justiskomité oppgitt.

Fengselsleder Carl Gustav Knudsen bekrefter overfor Dagbladet at han ønsker en annen sikkerhetskontroll en den midlertidig «pølseboden».

- En permanent løsning vil styrke sikkerheten, medgir fengselsleder Karl Gustav Knudsen.

Sikkerhet Samtlige som vil på besøk i Skien fengsel må gjøre avtale på forhånd og legitimere seg. Når de er kommet gjennom det ytre gjerdet og den første sikkerhetsmuren blir de møtt av fengselsbetjenter som foretar en manuell sikkerhetssjekk i «pølseboden».

- Det er uholdbart at den ene av de to sikkerhetsfengslene i Norge ikke har en permanent løsning for sikkerhetskontrollen. «Pølseboder» bruker vi til å selge pølser i. I et fengsel, og i hvert fall i et sikkerhetsfengsel, må sikkerheten settes i første rekke, sier Per Sandberg.

- Jeg har fått bekreftet fra ansatte at sikkerhetskontrollen i «pølseboden» kan manipuleres. Det er ikke akseptabelt, sier Per Sandberg.

- Alt kan nok manipuleres, medgir fengselsleder Knudsen.

Med manipulasjon mener de ansatte i fengselet at besøkende kan lure sikkerhetskontrollen og i verste fall smugle våpen eller gjenstander inn i fengselet.

Bygge ut I Skien fengsel er det gjort klart for å fordoble kapasiteten blant de innsatte. Fortsatt venter fengselsledelsen på klarsignal fra myndighetene til å starte utbyggingen av fengselet.

- Planen har ligget klare siden 2001, men vi har ikke fått penger, sier fengselsleder Knudsen.

- I dag står over 1200 i soningskø. Vi må umiddelbart bygge ut kapasiteten i norske fengsler, slik at vi får soningskøen ned, sier Per Sandberg.

SIKKERHETSFENGSEL: Dagbladet var i går med lederen for Stortingets justiskomité, Per Sandberg, på besøk i sikkerhetsfengselet. Sandberg trodde knapt sine egne øyner da han så det nye sikkerhetstiltaket i det fluktsikre fengselet.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SIKKERHETSFENGSEL: Dagbladet var i går med lederen for Stortingets justiskomité, Per Sandberg, på besøk i sikkerhetsfengselet. Sandberg trodde knapt sine egne øyner da han så det nye sikkerhetstiltaket i det fluktsikre fengselet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Eneste argumentet for ikke å bygge ut antall fengselsplasser er handlingsregelen. Alle politiske partier vil bygge ut fengslene, men det gjøres ikke, sier Sandberg.

Han peker også på at soningskøene vil gå drastisk ned dersom utlendinger må sone i hjemlandet.

- 34 prosent av de innsatte i norske fengsler er utenlandske statsborgere. Soner de i hjemlandet og vi bygger ut antall fengselsplasser, vil soningskøen forsvinne.

- Hva med «pølseboden»?
-Det må umiddelbart bevilges penger slik at Skien fengsel får en trygg og sikker sikkerhetssluse. En «pølsebod» hvor sikkerheten kan manipuleres holder ikke, sier Per Sandberg.

BLIR UNDERSØKT: Per Sandberg og Frp reagerer på at Skien fengsel har en «pølsebod» som sikkerhet. Her sitter noen av de farligste fangene i Norge, inkludert Anders Behring Breivik. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
BLIR UNDERSØKT: Per Sandberg og Frp reagerer på at Skien fengsel har en «pølsebod» som sikkerhet. Her sitter noen av de farligste fangene i Norge, inkludert Anders Behring Breivik. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer