Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sikkerhetsapparatet har gått på mulla Krekars limpinne

- Han er ingen dum mann, sier terrorekspert Lars Gule etter al-Jazeeras intervju med mulla Krekar.

FARLIG? Islamforsker Lars Gule mener mulla Krekar har mye å tjene på å bli framstilt som farlig - slik han blir når regjeringen stempler ham som en sikkerhetsrisiko og vil sende ham til Kyrksæterøra. Her er mulla Krekar i retten i forbindelse med det rettslige pålegget om å flytte han til Kyrksæterøre. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FARLIG? Islamforsker Lars Gule mener mulla Krekar har mye å tjene på å bli framstilt som farlig - slik han blir når regjeringen stempler ham som en sikkerhetsrisiko og vil sende ham til Kyrksæterøra. Her er mulla Krekar i retten i forbindelse med det rettslige pålegget om å flytte han til Kyrksæterøre. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islam- og Midtøstenforsker Lars Gule gir mulla Krekar ros for en kløktig mediestrategi, etter et ferskt intervju mullaen har gitt til TV-kanalen al-Jazeera.

I intervjuet, som NRK har fått tilgang til deler av, hevder han å være «offer for et satanistisk spill fra enkelte politikere som utnytter norsk islamofobi til egen vinning».

- Sans for PR Samtidig uttaler mullaen seg i flatterende vendinger om Norge, et land som han har «drukket vann fra» og aldri vil svikte eller undertrykke.

- Mulla Krekar er ingen dum mann. Han har sans for PR og forsøker å framstille seg som en godslig bamse, men han er fortsatt en islamist med ekstreme meninger, sier Gule til Dagbladet.

Hvor farlig mulla Krekar er, er ifølge Gule en helt annen sak.

- Han var åpenbart farlig som leder for islamister i Kurdistan, men det er 15 år siden. Spørsmålet er om han er like farlig i dag, og da er mitt svar «nei», sier Gule.

- Skjebnesvanger dynamikk Likevel mener han at mulla Krekar har mye å tjene på å bli framstilt som farlig - slik han blir når regjeringen stempler ham som en sikkerhetsrisiko og vil sende ham til Kyrksæterøra.

Grunnen er oppmerksomheten det gir ham, både i al-Jazeera og i norske medier.

- Deler av det norske sikkerhetsapparatet har gått på limpinnen, og sier at han er en veldig farlig og skummel person, sier Gule.

SANS FOR PR: - Mulla Krekar er ingen dum mann. Han har sans for PR og forsøker å framstille seg som en godslig bamse, men han er fortsatt en islamist med ekstreme meninger, sier Lars Gule. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SANS FOR PR: - Mulla Krekar er ingen dum mann. Han har sans for PR og forsøker å framstille seg som en godslig bamse, men han er fortsatt en islamist med ekstreme meninger, sier Lars Gule. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Dermed øker medieinteressen ytterligere. Gule synes det hele er fascinerende:

- Det er en skjebnesvanger og fascinerende dynamikk.

- Får vist sin kompetanse Midtøsten- og islamforskeren sier dette om hvorfor mulla Krekar og al-Jazeera har interesse av å snakke med hverandre:

- Mulla Krekar vil gjerne snakke med al-Jazeera, for da kan han demonstrere sin kompetanse som religiøs lærd og får snakke til et ganske stort publikum på arabisk, et språk han har lært seg og mestrer godt. Og her har al-Jazeera en kurder med anti-vestlige oppfatninger, et offer for en amerikansk konspirasjon - som han nettopp er, etter at de prøvde å framstille ham som mellommann mellom Osama bin-Laden og Saddam Hussein, mener Lars Gule.